• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vojni penzioneri najavljuju radikalne mjere

Vojni penzioneri iz RS preduzeće radikalne mjere, uključujući i proteste ispred federalne Vlade ukolko se ne ispoštuje presuda Suda u Strazburu u slučaju "Đokić"

 Vojni penzioneri najavljuju radikalne mjere Izvor: MONDO

Ukoliko Federacija BiH (FBiH) ne ispoštuje presudu Suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju "Đokić", vojni penzioneri iz Republike Srpske (RS) preduzeće radikalne mjere, uključujući i organizovanje protesta ispred federalne Vlade u Sarajevu, izjavio je danas Srni predsjednik Udruženja vojnih penzionera RS Milorad Kutlešić.

Kutlešić je najavio da će ovo udruženje podnijeti oko 200 tužbi Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu protiv FBiH, koja, kako je istakao, godinama opstruiše povrat vojnih stanova bivšim oficirima Jugoslovenske narodne armije (JNA) i Vojske RS.

Podsjetivši da su članovi Udruženja vojnih penzionera RS podnijeli nekoliko apelacija Sudu za ljudska prava u Strazburu protiv FBiH u vezi sa spornim stanovima, Kutlešić je naglasio da FBiH godinama onemogućava bivšim oficirima JNA i VRS da se obrate tom sudu tako što ove predmete vraća na Vrhovni, Ustavni, kantonalne i opštinske sudove u FBiH.

"Federacija BiH vojnim penzionerima iz RS jednostavno ne dozvoljava da do kraja iscrpe sve pravne norme u BiH, kako bi mogli da idemo sa žalbama i tužbama prema Sudu u Strazburu", pojasnio je Kutlešić.

On je naglasio da je RS, za razliku od FBiH, u potpunosti izvršila povrat 510 vojnih stanova bivšim pripadnicima JNA iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda još 2002. godine i da su ovi stanovi u međuvremenu otkupljeni.

Sud za ljudska prava u Strazburu odlučio je u maju ove godine da BiH mora u roku od tri mjeseca od pravosnažnosti presude isplatiti Branimiru Đokiću, bivšem oficiru JNA, 60.000 evra na ime materijalne i 5.000 evra nematerijalne štete, kao i 200 evra za troškove.

Nemogućnost da se Đokiću vrati predratni stan u Sarajevu, prema odluci Suda u Strazburu, predstavlja kršenje odredaba Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, odnosno kršenje člana koji se odnosi na pravo na imovinu.

U presudi, koja je izrečena 27. maja ove godine, navodi se da "ako se iznosi ne isplate u iduća tri meseca, kamatna stopa biće povećana za tri odsto".

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE