• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radojičić: "Dejton" osnova uređenja BiH

Potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić izjavio je da je za RS Dejtonski mirovni sporazum osnova razgovora i dogovora o unutrašnjem uređenju BiH.

 Radojičić: "Dejton" osnova uređenja BiH Izvor: MONDO

Komentarišući stav nekadašnjeg specijalnog savjetnika američkog predsjednika za BiH Vilijama Montgomerija o mirnom razilaženju BiH, Radojičić je rekao da bilo kakva nova rješenja na ovim područjima ne bi mogla proći bez međunarodne zajednice.

"U svim preocesima koji bi se ovdje mogli dešavali treba razgovarati mirno i do svih rješenja doći na miran način. Teško je pretpostaviti u ovom momentu kako će ovaj prostor izgledati za jedan duži vremenski period", rekao je Radojičić za RTRS.

U HDZ-u BiH smatraju da bi Montgomeri mogao da bude upravu ukoliko Hrvati i dalje budu neravnopravni u BiH.

"Posljednji voz vozimo ili ćemo se međusobno uvažavati i dogovarati ili iskoristiti pravo koje nudi povelja UN, a to je pravo svakog naroda na suverenost i samoopredjeljenje", rekao je visoki funkcioner HDZ-a BiH Ivo Miro Jović.

On je rekao da je BiH i dalje "nemoguća zemlja sa 134 ministra, 14 vlada, dva entitreta i tri konstitutivna naroda".

"Upravo oni koji su se zaklinjali u suverenu i nedjeljivu BiH doprinijeli su njenom rušenju kada smo ušli u fazu nakon 15 godina da bošnjački narod decidirano želi da kreira kako druga dva naroda da žive u BiH, šta oni mogu uživati od ljudskih i nacionalnih prava, a šta ne mogu", rekao je Jović.

Gostujući sinoć u programu sarajevske TV1, Montgomeri je rekao da je BiH propala država u kojoj ništa ne funkcioniše i da jedno od rješenja može biti mirna disolucija zemlje.

"U BiH ništa nije riješeno 15 godina nakon rata uprkos naporima međunarodne zajednice. Nikoga u BiH ne treba prisiljavati da ostane u zemlji koja ne funkcioniše i zbog toga je jedno od mogućih rješenja ocjepljenje RS i disolucija zemlje", rekao je Montgomeri.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE