• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bosić neće ministarsku fotelju!?

Predsjedik SDS-a Mladen Bosić odbio ministarsku fotelju spoljnih poslova BiH. Ministarstvo finansija preuzima Nikola Špirić!

 Bosić neće ministarsku fotelju!? Izvor: MONDO

Mladen Bosić, predsjednik SDS-a, neće biti budući ministar spoljnih poslova BiH, dok će na čelu Ministarstva finansija BiH biti Nikola Špirić, aktuelni predsjedavajući Savjeta ministara, pišu "Nezavisne novine".

"Ja bih sigurno bio dobar ministar spoljnih poslova, ali moram vam reći da nemam namjeru da se kandidujem da budem ministar spoljnih poslova", rekao je Bosić nakon sastanka sa Aleksandrom Bocan-Harčenkom, ruskim ambasadorom u BiH.

Mada se spekuliše da je ruski ambasador od Bosića došao kao posrednik između SNSD-a i SDS-a, Bocan-Harčenko je nakon sastanka sa Bosićem rekao da se Rusija neće miješati u unutarstranačke dogovore i da je došao samo da se informiše o trenutnom toku pregovora.

Iako to nikad zvanično nije bilo potvrđeno, već se neko vrijeme u medijima spekuliše da je SNSD ponudio SDS-u da preuzme funkciju ministra spoljnih poslova. Iako nije govorio o imenima, Igor Radojičić, potpredsjednik SNSD-a, nedavno je potvrdio poziciju SNSD-a da RS pripadaju četiri ministarstva, od kojih bi dva bila Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo finansija.

Prema nezvaničnim saznanjima banjalučkog lista, lider SNSD-a Milorad Dodik u razgovorima sa SDA jedino je insistirao na Ministarstvu finansija, koje je namijenio Špiriću.

Mada se spekuliše da bi SDS mogao ući u vlast na nivou RS, što je Bosić prošle sedmice nagovijestio u izjavi novinarima nakon razgovora sa Dodikom, sudeći prema njegovoj izjavi, nije realno da se to desi. Bosić je, naime, rekao da će SDS nastaviti da kritikuje vlast u RS, i dodao da se "buduća vlast u RS neće razlikovati od dosadašnje".

Kamen spoticanja je, barem zvanično, kako je to Bosić napomenuo, treći entitet, odnosno dogovor Dodika sa Draganom Čovićem, liderom HDZ BiH, da će načelno podržati preuređenje FBiH pod uslovom da se ne dira RS.

SDS smatra da je takva vrsta dogovora zamka za RS jer vodi preuređenju Dejtonskog sporazuma, dok SNSD misli da se radi samo o preuređenju Vašingtonskog sporazuma, kojim je stvorena FBiH.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE