• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sastanak BiH lidera u drugoj polovini novembra

Lideri najjačih političkih partija u BiH trebalo bi da u drugoj polovini novembra održe sastanak posvećen formiranju vlasti, saznaju "Večernje novosti".

 Sastanak BiH lidera u drugoj polovini novembra Izvor: MONDO

U SNSD kažu da su kvalitetni razgovori o formiranju vlasti u BiH, zapravo, mogući samo nakon zvanične potvrde izbornih rezultata.

"Poznato je koje partije imaju kapacitet za formiranje većine u parlamentu BiH, ali još su sve opcije otvorene. Uglavnom, do kraja ovog mjeseca moraju biti obavljeni razgovori lidera, kako bi stvari bile jasnije", rekla je funkcioner SNSD Dušanka Majkić za "Večernje novosti".

SNSD i SDS trebalo bi da sutra sačine zajedničku platfomu o nastupu dvije stranke u institucijama BiH, čija je suština zaštita ustavne pozicije Republike Srpske i njenog teritorijalnog integriteta.

U SDA ističu da su otvoreni za razgovore sa svim političkim faktorima, osim sa Savezom za bolju budućnost BiH, te da očekuju minimum saglasnosti u stavovima o ustavnim promjenama u BiH, pitanju državne i vojne imovine i popisu stanovništva.

Pitanje novog mandatara Savjeta ministara BiH u ovom trenutku je tačka razmimoilaženja SDP BiH i HDZ BiH, iako su predstavnici ovih stranaka više puta ponovili da su spremni za razgovore sa svim relevantnim političkim partijama.

Predsjedništvo BiH, koje čine Nebojša Radmanović, Željko Komšić i Bakir Izetbegović donijeće odluku o mandataru Savjeta ministara BiH. Ako bi na tu poziciju bili predloženi lideri HDZ BiH i SDP BiH Dragan Čović i Zlatko Lagumdžija, izvjesno je da bi Radmanović, u skladu sa stavom SNSD, podržao kandidata HDZ BiH, a Komšić svog partijskog šefa Lagumdžiju. To znači da će presuditi glas bošnjačkog člana Bakira Izetbegovića, piše list.

Međutim, Predsjedništvo BiH je samo prva instanca, a konačnu odluku o izboru mandatara donosi parlament BiH.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE