• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sud naredio deložaciju kardinala Puljića

Opštinski sud u Sarajevu donio je odluku o deložaciji nadbiskupa vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića iz njegove rezidencije u Sarajevu.

 Sud naredio deložaciju kardinala Puljića Izvor: MONDO

Taj prostor je dodjeljen porodici bišeg radnika jugoslovenske Službe državne bezbjednosti (UDBA) Fadila Smajovića, piše zagrebački "Večernji list".

Zgrada Vhrbosanske nadbiskupije u kojoj se nalazi kardinalova rezidencija sagrađena je 1895. godine i uvijek je bila u vlasništvu je Katoličke crkve.

Prema pisanju ovog lista, komunističke vlasti su u stan u kome se nalazi rezidencija na silu uselile Smajovića, pripadnika UDBE, a u njemu je poslije njegovog bjekstva iz Sarajeva početkom rata, pronađena oprema za prisluškivnje i snimanje.

Kardinal Puljić smatra da je presuda nepravdena i da je donesena uprkos tome što Smajović nije imao stanarsko pravo i nikada nije plaćao stanarinu.

"Smajović je useljen nasilno za vrijeme komunizma i dobio zadatak da špijunira predstavnike Crkve. Ova kuća i rezidencija nikada nisu nacionalizovani od komunističkih vlasti i zato smatram da se radi o dubioznoj presudi koja je i tendeciozna", rekao je kardinal Puljić za "Večernji list".

TOMAŠEVIĆ: ODLUKA SUDA U SARAJEVU NEPRAVEDNA

Presuda Opštinskog suda u Sarajevu o deložaciji nadbiskupa vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića iz rezidencije u Sarajevu nepravedna je, a strukture vlasti na drugačiji način mogu riješiti nastalu situaciju, izjavio je Srni generalni sekretar Vrhbosanske nadbiskupije Ivo Tomašević.

Tomašević je istakao da se porodici bišeg radnika jugoslovenske Službe državne bezbjednosti (UDBA) Fadilu Smajoviću, kojem je dodijeljena rezidencija, može naći alternativni smještaj.

"Mi silu i moć nemamo. Poruka je loša. Velika je nepravda nanesena. Šta sada trebamo? Da izdvajamo novac namijenjen za neke humanitarne akcije kako bi vratili dio rezidencije", upitao je Tomašević.

On je napomenuo da je osnovni problem Zakon o stanarskom pravu na osnovu kojeg je Opštinski sud u Sarajevu donio presudu.

"Zbog tog zakona Hrvatsko kulturno društvo `Napredak` ima problema i ne može vratiti neke zgrade koje su bile u njihovom vlasništvu u Sarajevu. Ako se ovakve stvari mogu raditi nadbiskupu, šta je onda sa običnim čovjekom", istakao je Tomašević.

On tvrdi da je Smajović radio za tajnu službu i prisluškivao nadbiskupa i druge službenike.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE