• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CIK tuži 50 članova biračkog odbora Čapljine

Centralna izborna komisija (CIK) podnijeće prijavu Tužilaštvu BiH protiv 50 članova biračkih odbora na pet glasačkih mjesta u Čapljini

 CIK tuži 50 članova biračkog odbora Čapljine Izvor: MONDO

Time bi mogle biti utvrđene eventualne malverzacije koje su dovele do ponavljanja izbora za kantonalni nivo vlasti.

Na sjednici CIK-a je pokrenut postupak protiv ovih 50 članova biračkih odbora i njihovih zamjenika, a sva prateća dokumentacija biće dostavljena nadležnom tužilaštvu, pišu  "Nezavisne novine".

"Na ovaj način CIK BiH počeo je proces utvrđivanja odgovornosti i eventualnog sankcionisanja članova tijela za provođenje opštih izbora 2010. godine", saopšteno je juče nakon sjednice CIK-a.
Kako je ranije potvrđeno u CIK-u, nakon ponovnog brojanja glasova u Čapljini utvrđeno je da se ista osoba više puta potpisivala u ime birača, a glasačke listiće i zapisnike vještačio je grafolog.

Poslije toga u CIK-u su donijeli odluku o poništavanju izbora za Skupštinu Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), a u nedjelju, 7. novembra, biće održani novi izbori za ovaj nivo vlasti na pet biračkih mjesta. I na ovu odluku CIK-a bilo je žalbi političkih stranaka, a očekuje se da će Sud BiH o tome sutra donijeti odluku.

Maksida Pirić, portparol CIK-a, rekla je da Sud BiH treba da riješi još šest žalbi koje se odnose na ponovno brojanje glasova ili odluku o utvrđivanju izbornih rezultata.

"Tek kada sud donose odluke po ovim žalbama može se ići u potvrđivanje izbornih rezultata i to ako budu potvrđene odluke CIK-a na koje su se politički subjekti žalili. Teoretski se može desiti da sutra naveče budu potvrđeni rezultati za sve nivoe, osim za Skupštinu HNK, ali još ne možemo precizirati kada će se to i desiti jer se čekaju odluke Suda BiH", rekla je Pirićeva.

Prema Izbornom zakonu BiH rok za potvrđivanje izbornih rezultata je 30 dana od dana izbora, što bi trebalo da se desi danas jer su opšti izbori održani 3. oktobra. Iz CIK-a su objasnili da je zakon ostavio mogućnost da rezultati budu potvrđeni i nakon tog roka jer sve odluke moraju biti pravosnažne, odnosno potvrđene u Sudu BiH u slučaju žalbi.

CIK BiHje usvojio Instrukciju o postupku provedbe ponovnih izbora na pet biračkih mjesta u osnovnoj izbornoj jedinici Čapljina za Skupštinu HNK, kojom je predviđeno da će brojanje glasačkih listića biti obavljeno u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu na dan ponovnih izbora u nedjelju, 7. novembra, s početkom u 24 časa u prisustvu izbornih posmatrača. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE