• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slavko Lalović negirao krivicu

Slavko Lalović, optužen za zločine protiv civilnog stanovništva počinjene u Kalinoviku 1992, izjasnio se danas pred Sudom BiH da se ne osjeća krivim ni po jednoj tački optužnice.

 Slavko Lalović negirao krivicu Izvor: MONDO

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Lalović je radeći na obezbjeđenju zatvora kao pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti Kalinovik dozvoljavao ulazak vojnicima koji su vršili nasilje nad nezakonito zatvorenim civilima u Osnovnoj školi "Miladin Radojević".

Lalović je, kako se navodi, na taj način, pomogao u vršenju nasilja nad njima, što je bilo u suprotnosti sa obavezom da zaštiti zatočene civile.

Na teret mu je stavljeno da je krajem avgusta 1992. godine dvojici vojnika Vojske Srpske Republike BiH, dozvolio ulazak u prostoriju u kojoj su silovali jednu zatočenicu, kao i da je nad zatočenim civilima primjenjivao mjere zastrašivanja i terora.

Sud BiH je 7. oktobra 2010. godine potvrdio tri tačke optužnice protiv Lalovića, a četiri tačke optužnice Tužilaštva je odbio.

Za zločine u Kalinoviku pred Sudom BiH prvostepenom presudom proglašeni su krivim Ratko Bundalo i Neđo Zeljaja, koji su osuđeni na 19, odnosno 15 godina zatvora, navodi Balkanska istraživačka novinarska mreža (BIRN).

Oni su, između ostalog proglašeni krivim i za nezakonito zatvaranje oko 300 civila u školi "Miladin Radojević", koji su držani u neuslovnim prostorijama, te izloženi silovanjima, ubistvima i drugim oblicima fizičkog i psihičkog zlostavljanja.

Bundalo je u to vrijeme bio komandant Taktičke grupe Kalinovik, a Zeljaja je obavljao dužnost komandira Stanice milicije u SJB Kalinovik. Đorđislav Aškraba, koji je, takođe, optužen u ovom predmetu, nepravosnažno je oslobođen optužbi.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE