• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Smrt ženama" - grupa na Fejsbuku

Na Fejbuku se pojavila grupa "Smrt ženama". Tužilaštvo Srbije pokreće istragu, a reakcije stižu i iz Gender centra Vlade RS.

 "Smrt ženama"  - grupa na Fejsbuku Izvor: MONDO

Žene, žrtve porodičnog nasilja, čine više od 30 odsto ukupnog broja ubijenih lica u Republici Srpskoj.

Prema podacima kojima Gender centar Vlade Republike Srpske raspolaže, u proteklih 10 godina, u Republici Srpskoj počinjeno je 96 ubistava u porodici. Od toga, 57 je ubijenih žena.

"U pitanju je višedimenzionalan problem, koji se mora posmatrati sa različitih stanovišta (sociološkog, psihološkog, kulturalnog, zakonskog, zdravstvenog itd.) U osnovi ovog problema je mizoginija odnosno mržnja prema ženama kao kulturalni obrazac koji je vijekovima prisutan kod nas. Nažalost, ovo nije samo pitanje jedne grupe nego i stvarnosti žena", rekli su u Gender centru Vlade RS.

Fejsbuk grupa je već u prvih 24 sata postojanja "kolekcionirala" više od 450 članova, a osnivači ove grupe u svojoj "uvodnoj riječi" pripadnicima "jačeg pola" poručili su: "Stop ženskim gadostima, prevarama i obmanama, one su kukavice koje ne zaslužuju da žive, pamet u glavu, ne mlatimo se između sebe, mlatimo i ubijajmo žene!"

Članovi su na srpskom jeziku komentarisali fotografije na kojima se nalaze isprebijane i unakažene žene i slike muškaraca u "akciji" brutalnog premlaćivanja žena.

Uz portrete žena "oslikanih" masnicama, modricama i krvnim podlivima nepoznati osnivači grupe su, između ostalog, napisali: "Hoćete da se izjednačavate sa muškarcima, da radite muške poslove, da nas varate, da nam izbijate pare iz džepa, a da ne slušate muškarce. Pa previše smo vam dopustili, poštovane žene, sad je došlo vreme da se greške ispravljaju i žene na onaj svet šalju".

Administratori Fejsbuka u petak, 29. oktobra, popodne uklonili su ovu grupu sa mreže, ali je ona u prvim satima ponedjeljka ponovo "vaskrsla" i prikupila je novih 350 članova.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE