• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ostavka predsjedavajućeg Instituta za nestale

Predsjedavajući Upravnog odbora Instituta za nestala lica BiH Brano Dursun potvrdio je Srni da je podnio ostavku na tu funkciju iz ličnih razloga.

 Ostavka predsjedavajućeg Instituta za nestale Izvor: MONDO

Dursun nije želio da komentariše koji su to razlozi zbog kojih više ne želi da obavlja tu funkciju, a novinarima je potvrdio da su u Upravnom odboru ostala još četiri člana koji mogu nastaviti sa radom.

Predstavnici Operativnog tima za traženje nestalih lica Republike Srpske (RS) i Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila pozdravili su odluku predsjedavajućeg Upravnog odbora Instituta za nestala lica BiH Brane Dursuna da podnese ostavku na tu funkciju.

Rukovodilac Operativnog tima za traženje nestalih lica RS Goran Krčmar smatra da se, zbog slabih rezultata rada Instituta za nestala lica BiH na traženju nestalih lica srpske nacionalnosti u posljednje tri godine, ostavka Dursuna može u svakom pogledu pozdraviti.

"Potrebno je uraditi radikalne poteze u Institutu za nestala lica BiH kako bi proces traženja nestalih lica srpske nacionalnosti krenuo sa mrtve tačke", rekao je Krčmar Srni.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović pozdravio je ostavku Brane Dursuna na mjesto predsjedavajućeg Upravnog odbora Instituta za nestala lica BiH.

"Naša organizacija najviše zamjera Dursunu na njegov dosadašnji rad u Institutu i nepravovremeno reagovanje na zastoj u procesu traženja nestalih Srba u BiH", istakao je Mitrović.

On je rekao da podnošenje ostavke Brane Dursuna, ali i Bore Peulića i Milana Andžića na odgovarajuće pozicije u Institutu za nestala lica BiH idu u pravcu realizacije zaključaka Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila.

"Srpski predstavnii u Institutu za nestala lica BiH nisu se dovoljno zalagali za univerzalnost u procesu traženja nestalih lica, jer su prihvatili voljno ili nevoljno diskriminaciju na štetu žrtava iz reda srpskog naroda", rekao je Mitrović.

S druge strane, portparol Instituta Lejla Čengić izjavila je Srni da Institut za nestala lica BiH nema informaciju da je predsjedavajući Upravnog odbora Instituta Brano Dursun podnio ostavku na tu funkciju.

"Nemamo informaciju da je Dursun podnio ostavku na tu funkciju, jer se ostavke ne podnose nama, već suosnivačima Instituta za nestala lica BiH - Savjetu ministara BiH i Međunarodnoj komisiji za nestala lica (ICMP)", rekla je Čengićeva.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE