• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OHR ukinuo provjeru kandidata za ministre

Visoki predstavnik Valentin Incko donio je danas odluku o prekidu procesa provjere kandidata za ministarske funkcije u BiH.

 OHR ukinuo provjeru kandidata za ministre Izvor: MONDO

"Stranke moraju pokazati odgovornost pri izboru zvaničnika za funkcije u organima vlasti", obrazložio je Incko i dodao da je to u skladu sa konceptom jačanja odgovornosti lokalnih vlasti za odvijanje demokratskih procesa u BiH.

Odluka stupa na snagu odmah.

Iz OHR-a podsjećaju da je proces provjere kandidata koji je vršila međunarodna zajednica uveden 2000-te godine kako bi se osiguralo da demokratski izabrani zvaničnici na rukovodećim pozicijama ispunjavaju odgovarajuće standarde koji se nisu promijenili, ali će sada odgovornost za njihovo ispunjavanje preuzeti stranke u zakonodavnim tijelima.

Budući zvaničnici u organima vlasti ne mogu biti osobe za koje je utvrđeno da su opstruirale provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ne smiju biti optuženi za ratne zločine i teška krivična djela.

Visoki predstavnik je zadržao ovlaštenja za smjenjivanje zvaničnika sa funkcija.

Predsjednik Centra za međunarodne odnose Banjaluka Miloš Šolaja smatra da odluka visokog predstavnika o prekidu procesa provjere kandidata za ministarske funkcije u BiH predstavlja pozitivan korak prenosa ovlašćenja sa OHR-a na lokalne organe vlasti.

On je rekao da se dugo zahtjeva da domaće institucije preuzmu odgovornost za sudbinu ove zemlje.

"Dokle god postoji i jedan takav ideološko-politički aparat, koji je više ličio na nekakve aparate korišćene iz vremena socijalizma, onda domaći politički predstavnici osjećaju i manje ogodovornosti", rekao je Šolaja Srni.

S druge strane, vojno-politički analitičar Gostimir Popović smatra da je današnja odluka visokog predstavnika o prekidu procesa provjere kandidata za ministarske funkcije u BiH još jedna u nizu nelogičnih aktivnosti, jer prestaje da važi nešto što OHR nije imao pravo ni da provodi.

"Ako bismo govorili o opstruisanju dokumenata iz Dejtonsko-pariskog mirovnog sporazuma, najviše opstrukcija je dolazilo iz institucije visokog predstavnika", rekao je Popović Srni.

Sve što se događa, kaže Popović, predstavlja još jednu u nizu nelogičnosti na ovom prostoru, a "prvak svijeta u tome jeste OHR".

"OHR je institucija koja je donosila gomile odluka koje nisu bile zasnovane ni na čemu", rekao je Popović.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE