• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RS traži nove partnere za autoputeve?

Vlada RS raskinuće ugovor o izgradnji autoputa Banjaluka - Doboj sa Slovencima koji su umjesto bankarske garancije poslali bezvrijedan dokument

 RS traži nove partnere za autoputeve? Izvor: MONDO

Vlada RS odlučila je da raskine ugovor sa slovenačkom kompanijom CPM o izgradnji autoputa Banjaluka - Doboj pošto je slovenačka firma umjesto bankarske garancije od 300 miliona evra faksom poslala bezvrijedan komad papira, piše današnji "Press RS".

Radna grupa Vlade za pregovore sa Slovencima na jučerašnjem sastanku predložila je da se ugovor odmah raskine jer je rizično ulaziti u posao sa preduzećem koje nema kapitala, a ni podršku banaka.

Naime, kako tvrde izvori Pressa, CPM je Vladi RS poslao dokument jedne banke iz Maribora koja je navela da „pažljivo prate projekat i da su spremni da pomognu u realizaciji posla". U tom dopisu, međutim, nisu pomenute nikakvi iznosi, niti namjera da se obezbijedi novac za bankarsku garanciju.

Nadležni u Vladi ne misle da odustanu od svoje namjere bet obzira na to što su direktori slovenačke firme juče doputovali u Banjaluku i pokušali da spasu posao za koji, po svemu sudeći, nemaju para. Naime, Slovenci su tvrdili da je materijal dostavljen Vladi RS 29. oktobra, posljednjeg dana ugovorenog roka, „sasvim dovoljna garancija" i da mogu da obezbijede novac za izgradnju. Ipak, vjeruje se da će se Slovenci mirno povući iz posla iz straha da bi Vlada mogla da aktivira kaznene odredbe ugovora.

Ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović juče je bio nedostupan za komentar o propalom poslu sa Slovencima, pošto je, prema objašnjenju njegovih saradnika, na službenom putu u Poljskoj. Ipak, i sam Čubrilović je još prije nekoliko dana u Pressu RS najavio da će Vlada najvjerovatnije raspisati međunarodni javni poziv kako bi pronašla koncesionara.

"Svjestan sam da smo izloženi stalnim kritikama da smo to mogli da uradimo i ranije. Međutim, zaboravlja se da to tada nije bilo moguće. Jednostavno, propisi Evropske investicione banke i sličnih banaka predviđaju da takav posao može da se kreditira ukoliko je riješeno 75 odsto imovinsko-pravnih poslova vezanih za eksproprijaciju zemljišta. Za razliku od ranijeg perioda, sada smo riješili čak 95 odsto tih poslova. To znači da smo potpuno spremni za raspisivanje javnog poziva", rekao je Čubrilović.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE