• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ekspanzija NVO dio neoliberalnog koncepta

U Brčkom održana debata "Značaj i saradnja civilnog društva sa vladinim organizacijama u kontekstu proširenja EU"

 Ekspanzija NVO dio neoliberalnog koncepta Izvor: MONDO

U BiH je u poratnom periodu došlo do eksplozije nevladinih organizacija i danas ih ima 14 000, ali tako je i u drugim evropskim zemljama jer je riječ o neoliberalnom konceptu civilnog društva u kome se građanski aktivizam zamjenjuju tržištem projekata - rekao je dr Ismet Sejfija u Brčkom.

On je na debati "Značaj i saradnja civilnog društva sa vladinim organizacijama u kontekstu proširenja EU" pojasnio da se umjesto autentičnog građanskog aktivizma pojavljuje tržište projekata "gdje neko izvan bosanskohercegovačkog koncepta raspisuje grantove i dodjeljuje sredstva koja u krajnjoj liniji ne moraju odgovarati zahtjevima i interesima građana, a koji se kasnije pokušavaju prilagoditi samim korisnicima".

Sejfija je istakao da je cilj ove debate da se ukaže na načine kako bi trebalo da se ponaša nevladin sektor kao segment civilnog društva, da bi BiH što uspješnije činila korake ka pridruživanju evropskim integracijama.

Debatu je otvorila menadžer EU Info centra Brčko Ana-Emilija Blažanović koja je istakla da je debata organizovana s namjerom uspostavljanje što boljeg kontakta sa vladinim organizacijama s ciljem proširenja i ulaska BiH u Evropsku uniju.

Blažanovićeva je navela da je osnovni zadatak EU Info centra da građane obavještava i širi njihova znanja o Evropskoj uniji i integraciji BiH ka EU.

Na debati, koja je organizovana u prostorijama Omladinskog centra u Brčkom, prisustvovali su predstavnici više vladinih i nevladinih organizacija iz distrikta.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE