• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izetbegović: Ne treba se bojati istine

Bošnjaci se ne trebaju bojati istine, istina je njihova prednost, snaga i šansa, rekao je Bakir Izetbegović.

 Izetbegović: Ne treba se bojati istine Izvor: MONDO

Novoizabrani član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović pozvao je sve Bošnjake da prihvate potrebu za izvinjenjem nedužnim žrtvama zločina proteklog rata čiji su počinioci na svim stranama, pa tako i među Bošnjacima.

"Bošnjaci se ne trebaju bojati istine, istina je njihova prednost, snaga i šansa", rekao je Izetbegović, prenose federalni mediji.

Komentarišući negativna regovanja u dijelu bošnjačke javnosti, koja su se pojavila nakon što se proteklog vikenda izvinio zbog žrtava za koje su odgovorni pripadnici nekadašnje Armije BiH, Izetbegović je pojasnio kako je njegovo lično izvinjenje bilo upućena stradalima i njihovim porodicama a nije se odnosila na države, zaraćene strane i narode.

Izetbegović, ipak, smatra da u BiH još ne postoje uslovi za izvinjenje žrtvama rata iza koje bi stajala država i njene institucije, jer ne postoji spremnost svih strana da se sa tom istinom suoče i zatraže oproštaj, a kao primjer naveo je da vlasti u Banjaluci "i dalje poriču genocid u Srebrenici".

Izetbegović se u izjavi za beogradske medije izvinio za svakog nevinog čovjeka koga su ubili pripadnici Armije BiH. On je rekao da je svaka nevina žrtva jednaka i da se izvinjava "koliko god je on pozvan", ali da je za institucionalno izvinjenje za žrtve tokom rata u BiH potreban kompromis unutar BiH.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE