• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Podrška platformi SDS-a i SNSD-a

Platforma o usaglašenom djelovanju SNSD-a i SDS-a u zajedničkim organima BiH biće usvojena na Glavnom odboru SDS-a 7. novembra

 Podrška platformi SDS-a i SNSD-a Izvor: MONDO

Platforma o usaglašenom djelovanju SNSD-a i SDS-a u zajedničkim organima BiH biće usvojena na Glavnom odboru SDS-a u nedjelju, 7. novembra, dok će Izvršni odbor SNSD-a to učiniti u što skorije vrijeme, potvrdili su predsjednik Izvršnog odbora SNSD-a Nebojša Radmanović i potpredsjednik SDS-a Borislav Bojić.

Radmanović je za "Glas Srpske" u izdanju od petka rekao da nema posebnih primjedaba rukovodstva SNSD-a i SDS-a jer su obje stranke odgovorno pripremale Platformu i da smatra da je time napravljen odgovoran potez prema RS i njenim stanovnicima.

"To znači da zajedničkim snagama obezbijede funkcionisanje Dejtonskog mirovnog sporazuma što i jeste najvažnije. Trenutno, Platforma je na raspravama na raznim nivoima u obje političke partije", rekao je Radmanović.

Bojić je rekao da će Glavni odbor zasjedati u nedjelju u Istočnom Sarajevu i da je siguran da će Platforma biti usvojena.

"Ne da očekujem, već znam da će Platforma biti usvojena na Glavnom odboru stranke. Sam dokument Platforme je takav da mislim da će je podržati sve političke stranke iz Republike Srpske", naglasio je Bojić.

Platformu o usaglašenom djelovanju SNSD-a i SDS-a u zajedničkim organima BiH parafirali su u srijedu, 3. novembra, predsjednici stranaka Milorad Dodik i Mladen Bosić, a nakon što je glavni i izvršni odbori stranaka usvoje, biće zakazano konačno potpisivanje ovog dokumenta.

Platforma se sastoji od šest tačaka kojima se definiše da će SNSD i SDS u zajedničkim organima BiH, a naročito u Parlamentarnoj skupštini BiH, usaglašavati sve stavove o pitanjima od vitalnog nacionalnog interesa za RS.

SNSD i SDS su u Platformi naveli da su saglasni da treba naći bolja rješenja u oblastima raspodjele državne imovine, nepokretne vojne imovine, popisa stanovništva u BiH, snabdijevanje Brčko distrikta strujom, sistem indirektnog oporezivanja, pravosudnih institucija, izborni sistem, RTV sistem i druga pitanja.

OČEKUJE SE POBOLjŠANjE SARADNjE I NA LOKALNOM NIVOU

Iako lideri SNSD-a Milorad Dodik i SDS-a Mladen Bosić ne pominju zajedničko djelovanje u RS, politički analitičari ne isključuju mogućnost poboljšanja saradnje između ove dvije stranke na lokalnom nivou, posebno nakon nedavne posjete premijera i novoizabranog predsjednika RS Doboju.

Kao jedan od razloga za moguće promjene, analitičari navode Dodikove najave za ulaganja u Doboj, te buduću preraspodjelu odgovornih funkcija u opštini.

Načelnik opštine Doboj Obren Petrović, koji je funcioner SDS-a, rekao je da će, s obzirom na izborne rezultate, kadar SNSD-a učestvovati u rukovodstu svih bitnih segmenata lokalne zajednice. Sa druge strane, najavljene su promjene i u skupštinskoj većini Bijeljine, piše sutrašnji "Fokus".

Da je nešto moguće na lokalnom nivou promijeniti potvrdio je Dragan Ćuzulan, generalni sekretar SDS-a, koji je rekao da je stav stranke da se na lokalnom nivou saradnja između partija dogovara u interesu građana.

"U opštinama Kotor Varoš i Dubica SNSD i SDS su već u koaliciji i tu se stranka ne miješa, ako je procjena opštinskih odbora da je to u interesu lokalne zajednice", istakao je Ćuzulan.

On je rekao da je moguće da dođe do saradnje između ove dvije partije i u Doboju, ali da je potrebno da prođe neko vrijeme i određene procedure.

Tokom sastanaka funkcionera SNSD-a i SDS-a, Dodik je rekao da nije zatvorena priča o mogućoj saradnji na nivou RS, ali da ovih dana o tome nije bilo riječi, jer je tema razgovora bila platforma na nivou BiH.

Tanja Topić, politički analitičar, rekla je da je izborni rezultat doveo do novih odnosa između dvije najveće političke partije u RS.

"Odnosi koji su promijenjeni na generalnoj osnovi između SNSD-a i SDS-a svakako će se reflektovati i na druge nivoe vlasti. Sasvim je izvjesno da će usaglašena platforma otvoriti nove odnose i novu saradnju i na entitetskom nivou, a onda to uključuje i lokalni nivo", naglasila je Topićeva.

Prema njenim riječima, saradnja vodećih stranaka mogla bi da doprinese jačanju lokalne zajednice, jer će se u onim sredinama gdje je dominantan SDS, nakon poboljšanja odnosa, više finansijski ulagati sa nivoa RS, gdje je dominantan SNSD.

Momir Dejanović, predsjednik Centra za humanu politiku iz Doboja, rekao je da bi saradnja SNSD-a i SDS-a u većini lokalnih zajednica mogla da doprinese poboljšanju odnosa u zajednici i života građana.

Predrag Lazarević, politički analitičar, rekao je da je za Srbe najvažnije da stranke zajedno nastupaju i da tako čuvaju interese Srpske.

"Ako ne bude zvanične koalicije na republičkom ili lokalnom nivou između SNSD i SDS, onda se može očekivati da će SDS biti stranka koja će pomagati vlasti da se dođe do novih i pravih rješenja", dodao je Lazarević.

Branimir Grulović, profesor teorije odnosa s javnošću na Banjluka koledžu, smatra da nije dobro za RS da dvije najjače stranke naprave koaliciju na republičkom ili lokalnom nivou.

"Jaka opozicija jeste dobra kontrola poziciji. Na nivou RS i lokalne samouprave dobro je da budu različita mišljenja i stavovi, što može da rezultira pozitivnim stvarima za građane", rekao je Grulović i dodao da je dobro što će SNSD i SDS zajednički nastupati na nivou BiH.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE