• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bošnjački institut protjeruje nebošnjake

Udruženje organizatora otpora Hrvatskog vijeća odbrane u BiH optužio je danas Bošnjački institut, na čelu sa predsjednikom Upravnog odbora Instituta Zlatkom Lagumdžijom, da već punih 17 godina provodi plan bošnjačkog političkog vrha za protjerivanje nebošnjaka iz Sarajeva.

 Bošnjački institut protjeruje nebošnjake Izvor: MONDO

Iz ovog udruženja navode da se taj plan u posljednje vrijeme primjenjuje i na vjerske, kulturne i ostale institucije hrvatskog naroda u Sarajevu.

"Ovih dana tu politiku provode i na samom kardinalu Vinku Puljiću, koji je vrhovni poglavar Katoličke crkve u BiH i duhovni vođa katolicima u BiH. To samo govori o kontinuitetu politike koja je započela 6. novembra 1993. godine vojno-policijskim napadom Armije BiH na snage HVO-a Sarajeva, hapšenjem i progonom vojnog i političkog vrha Hrvata u tom vremenu, koja se nastavlja u istom obliku sve do danas", navedeno je u saopštenju.

Udruženje navodi da se nakon 15 godina vidi da je bošnjačkom vrhu Dejtonski mirovni sporazum poslužio kao moćno sredstvo za obespravljivanje i uvod u politički nestanak hrvatskog naroda, što, kako kaže, i jeste fundamentalni cilj Bošnjačkog instituta - stvaranje bošnjačke islamske države.

"Evidentno je da bošnjačka politička i intelektualna elita okupljena oko Bošnjačkog instituta definiše ciljeve, tu i takvu politiku, te usmjerava i provodi političke odluke kroz institucije BiH i odane kadrove na štetu hrvatskog naroda", navedeno je u saopštenju.

Udruženje je zbog toga pozvalo hrvatske političke predstavnike i katoličke vjerske vođe da zbiju redove i otvore ozbiljne pregovore oko ravnopravnosti hrvatskog naroda i katoličke vjere u BiH na nivou dva naroda, a ne parcijalno, kroz već sada probošnjačke institucije.

Osim Lagumdžije, Udruženje kao glavne krivce za stanje hrvatskog naroda u BiH, između ostalih, navodi članove Senata Bošnjačkog instituta - Mustafu Cerića, Harisa Silajdžića, Sulejmana Tihića, Bakira Izetbegovića, Hasana Čengića, Edhema Bičakčića, Zaima Backovića, Aliju Behmena, Atifa Dudakovića, Mirsada Kebu, Abdulaha Sidrana, Nersada Berbera, Raifa Dizdarevića, Farisa Gavrankapetanovića, Bakira Nakaša i Asima Kurjaka.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE