• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zločini nad Srbima čekaju na red

Glavni tužilac BiH Milorad Barašin rekao je da je slučaj "tuzlanska kolona" kompleksan i složen predmet i da će biti razmatran kada dođe na red.

 Zločini nad Srbima čekaju na red Izvor: MONDO

On je rekao da će o prigovoru na prošlogodišnju odluku tužioca Dejvida Švendimena da se prekinu istrage u ovom slučaju odlučiti "kada taj prigovor dođe na dnevni red".

"Što se tiče prigovora MUP-a RS na odluku u vezi sa `tuzlanskom kolonom`, o tome će odlučiti kada taj prigovor dođe na red. Prije tog predmeta ima prigovora i na druge predmete, jer treba staviti svoj potpis da li nekoga abolirati od određenog krivičnog gonjenja ili nekome staviti na teret neko krivično djelo ili zašto nemamo možda dovoljno dokaza", rekao je Barašin.

On je dodao da glavni tužilac nije vezan nikakvim rokom i kada dođe na red neki prigovor o tome će biti odlučeno, pa tako i o zahtjevu MUP RS sa obrazloženjem zašto je u BiH obustavljena istraga u vezi sa Ilijom Jurišićem, koji je nedavno pušten iz zatvora iz Srbije.

Barašin kaže da mu je MUP RS "nejasan" sa prijavom i izvještajem koji je nedavno podnio Tužilaštvu BiH protiv pet pripadnika Hrvatske vojske zbog sumnje da su počinili ratni zločin nad srpskim civilnim stanovništvom u Bosanskom Petrovcu, jer predmet već postoji u Tužilaštvu BiH i na njemu se aktivno radi.

"Riječ je o komplikovanim i složenim predmetima. Ništa se ne može završiti za jedan dan, niti u onom trenutku kada nekome odgovara da se otvori istraga, donese naredbe o sprovođenju istrage i podigne optužnica", rekao je Barašin za Alternativnu televiziju i dodao da podnošenje ovog izvještaja smatra kao podnošenje nekog novog dokaznog materijala.

On nije želio da komentariše ni predmet "Atif Dudaković", jer je to, kako je rekao, istražni predmet. Prema njegovim riječima, ne može se podići isforsirana optužnica i na brzinu, jer da bi neko bio procesuiran mora za to imati dokaze izvan svake razumne sumnje.

Barašin nije htio odgovoriti da li ima dovoljno dokaza protiv ratnog komandanta Petog korpusa takozvane Armije BiH Dudakovića, dodavši da će "javnost biti blagovremeno obaviještena".

On kaže da ga ne uznemiravaju optužbe da se Tužilaštvo slabo bavi procesuiranjem ratnih zločina nad Srbima, jer on i tužioci, kako kaže, predano rade svoj tužilački posao.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE