• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kličković se kandiduje za šefa SDS-a

Bivši premijer RS Gojko Kličković, najavio je da će se već ovog mjeseca na stranačkim izborima kandidovati za predsjednika SDS-a, prenose agencije pisanje beogradske štampe.

 Kličković se kandiduje za šefa SDS-a Izvor: MONDO

Nekadašnji premijer je poručio da će se, sada kada je sud konačno skinuo ljagu s njegovog imena, na velika vrata vratiti na političku scenu, pišu "Nezavisne".

“Poslije ovoliko godina nepravde, konačno sam dočekao da sud potvrdi ono što sam od samog početka i sam tvrdio. Da ništa od tih optužbi za ratne zločine koje su mi stavljane na teret nije tačno! Tokom procesa, dokazali smo šta se zaista događalo u Krupi, a šta su bile izmišljene optužbe. Svoju budućnost vidim isključivo u SDS-u, pa ću se već ovog mjeseca na stranačkim izborima kandidovati za predsjednika stranke”, izjavio je Kličković za Press RS.

On ipak nije želio da odgovori na naše pitanje da li je nezadovoljan trenutnom politikom SDS-a i koalicijom sa SNSD-om. Naglasio je kratko da u njegovoj partiji ima ljudi s kojima se ne slaže, kao i onih s kojima se i te kako slaže.

“Glavni odbor SDS-a bi već iduće sedmice trebalo da raspiše unutarstranačke izbore na svim nivoima, od mjesnih odbora pa sve do vrha stranke. Formalno, ja sam član mjesnog odbora SDS-a u mom rodnom selu Donji Petrovići u opštini Krupa na Uni, odakle ću krenuti u kandidaturu za predsjednika stranke”, ističe Kličković.

Kličković kaže da su u njegovu korist svjedočili i mnogi Bošnjaci.

“Na suđenju je saslušano više od 160 svjedoka, a od toga su njih 100 bili Bošnjaci. Baš niko od njih nije rekao nijednu ružnu riječ o meni, što valjda jasno govori o tome kakav sam čovjek. Doduše, trebalo je bezmalo četiri godine da se odbranim od toga, jer sam u pritvoru bio od 22. juna 2006. do 15. aprila ove godine, kad sam pušten da se branim sa slobode”, kazao je on.

Kličkovića i dvojicu njegovih saradnika iz ratnog kriznog štaba opštine Bosanska Krupa Sud BiH oslobodio je optužbe za ratne zločine nad Bošnjacima na području ove krajiške opštine. Prema presudi, Kličković i njegovi bivši saradnici Mladen Drljača i Jovan Ostojić oslobođeni su optužbi da su ratne 1992. godine „svjesno učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu protiv nesrpskog stanovništva". U obrazloženju presude, sudija Zoran Božić prenio je da tokom suđenja nisu potvrđeni navodi Tužilaštva BiH o „širokom i sistematskom napadu na nesprsko stanovništvo".

“Utvrđeno je da Kličković nije imao efektivnu kontrolu nad vojskom i policijom, te da se više evakuacija koje su se dovodile u vezu sa Drljačom ne mogu okarakterisati kao prisilno iseljenje muslimanskog stanovništva koje se poslije rata vratilo svojim kućama. Tužilaštvo nije dokazalo da su Kličković, Drljača i Ostojić krivično odgovorni za zločine koji su im stavljeni na teret”, objasnio je Božić.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE