• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Pretis" pozajmljuje granate?

Sarajevska firma "Pretis" zatražila je od Ministarstva odbrane BiH da im posude topovske granate da bi ispoštovali ugovor sa vojskom Čilea.

 "Pretis" pozajmljuje granate? Izvor: MONDO

Skandalozni zahtjev, koji je upućen ministru odbrane BiH Selmu Cikotiću 20. januara, samo je jedan od dokaza da su Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH postali magacin iz kojeg se preduzeća namjenske industrije iz Federacije BiH snabdijevaju svim onim što im fali, piše "Glas Srpske".

"Potrebno nam je 1 000 komada mesinganih čaura M14 za metak 105 milimetara HE M1. Rok za realizaciju navedenog ugovora je 30. april 2010. godine, a ponuda proizvođača iz Turske za obezbjeđivanje ove čaure je 120 dana od dana uplate avansa", navodi se u dopisu iz "Pretisa".

Iz ova firme ističu da nisu u mogućnosti da ispoštuju ugovoreni rok isporuke pomenute municije i da stoga mole Ministarstvo odbrane da im pozajme 1 000 granata, koje se nalaze u magacinima Oružanih snaga BiH.

U "Pretisovom" dopisu je navedeno da će pozajmljene granate vratiti krajem septembra.

U Predsjedništvu BiH, koje je zaduženo za odbrambenu politiku, ističu da ta institucija nije donijela nikakvu odluku kada je riječ o pozajmici i ustupanju sredstava Oružanih snaga BiH "Pretisu".

"To ne isključuje mogućnost da je neko mimo ove institucije isporučio "Pretisu" municiju, iako na to nije imao pravo. Jedino Predsjedništvo može da donese odluku šta će uraditi sa viškovima municije, da li će ih uništiti, prodati ili donirati - rekli su u Predsjedništvu.

Agencija za istrage i zaštitu (Sipa) BiH pokrenula je istragu u "Pretisu" u vezi sa uništavanjem viškova oružja i municije, jer se sumnja da su znatne količine predviđene za uništavanje završile u inostranstvu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE