• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pločkinić: Sve zločine treba procesuirati

"Institucije BiH se otvoreno stavljaju u službu bošnjaka", istakao Leo Pločkinić.

 Pločkinić: Sve zločine treba procesuirati Izvor: MONDO

Predsednik hrvatske nevladine organizacije "Croatia libertas" Leo Pločkinić istakao je da se Sud i Tužilaštvo BiH, a posebno Odjel i za ratne zločine, otvoreno stavljaju u političku službu bošnjačkih krugova, kao i da ne žele da istraže i procesuiraju brojne slučajeve ratnih zločina koje je devedesetih godina počinila bošnjačka Armije BiH.

U saopštenju se apeluje na Tužilaštvo i Sud BiH da procesuiraju sve ratne zločine, a ne da "favorizuje bošnjački politički krug koji stvara ambijent u kome se bošnjački ratni zločini i zločinci slave kao nešto pozitivno".

U saopštenju te NVO je navedeno da je da "i pored postojanja svjedoka i dokumenata o otvaranju koncentracionih logora u Konjicu i Jablanici od strane Harisa Silajdžića, Tužilaštvo BiH još ništa nije napravilo, a u javnost plasira političke poruke o 'opravdanosti takvih djela u vrijeme rata'".

Na slobodi je, kako je navodeno iz te NVO, Safet Ćibo, "kojega žrtve susreću na tržnici u Sarajevu".

Osumnjičenik za ratne zločine Dževad Mlaćo, kako stoji u saopštenju, predaje matematiku djeci žrtava u istoj zgradi u kojoj je mučio i ubijao hrvatske žrtve koje mu sada dolaze na roditeljski sastanak.

Konsatuje se da je na slobodi i Sefer Halilović koji se u Hagu "izvukao" zbog masakra u Grabovici, ali mu nikada nije suđeno za sve žrtve i zapaljena sela u dolini Neretve.

"Svakodnevno svoje žrtve na ulicama susreću i Atif Dudaković, Esad Humo, Semir Drljević, Ejup Ganić, Dragan Vikić i ukupno 4.845 osoba koje su indicirane krivičnim prijavama za ratne zločine protiv nebošnjaka zbog krivičnih djela ratnih zločina protiv čovječnosti, lokalnoga genocida, ubojstava, mučenja i zatvaranja civila", dodaje se u saopštenju.

Tužilaštvo i Sud BiH, prema saopštenju, nikada nisu procesuirali počinoice krivičnih djela ratnog zločina počinjenih u 444 koncentraciona logora Armije BiH, koja je registriravao i Crveni krst.

"Oni nikada nisu uzeli izjavu niti od jednog od 14.444 osobe žrtve zatvaranja i mučenja u tim istim konc logorima koji su registrirani od strane Crvenog krsta od kojih su mnogi u međuvremenu umrli ili se bore s opakim bolestima kao posljedicom mučenja i tortura", navedeno je u saopštenju.

U saopštenju se najavljuju nove krivične prijave Agenciji za istrage i zaštitu BiH protiv svih odgovornih osoba u pravosuđu koje je nadležno za procesuiranje ratnih zločina, "jer BH pravosuđe favorizuje Bošnjake kao isključive žrtve, a po pitanju hrvatskih, srpskih i ostalih žrtava do danas nije učinilo ništa".

"Zaprepašćuje činjenica koliko je BH pravosuđe korumpirano i koliko je isprepleteno nepotizmom", kaže se u saopštenju i dodaje da će sve nepravilnosti proslijediti Kancelariji Evropske komisije za proširenje i zatražiti obustavu prijema BiH u Evropsku uniju.

"Neprocesuiranje krivičnih djela ratnih zločina predstavlja zaustavljanja procesa pomirenja, narušava uspostavu trajnog mira te ugrožava razvijanje tolerantnih odnosa među tri naroda u BiH. Ovakvo ponašanje BH pravosuđa može dovesti do krvnih osveta između žrtava i zločinaca što može rezultirati i novim nesretnim previranjima u BiH", upozoravaju iz te hrvatske NVO organizacije.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE