• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbogom vizama!

Građani Albanije i BiH koji posjeduju biometrijske pasoše biće u mogućnosti da putuju kroz šengen zonu bez viza od 15. decembra

 Zbogom vizama! Izvor: MONDO

Zemlje članice EU u ponedjeljak su na sjednici Savjeta EU u Briselu jednoglasno, nakon samo 11 minuta rasprave, donijele odluku o ukidanju viza za građane BiH i Albanije, koja stupa na snagu 15. decembra.

Odluka je donesena konsenzusom na sastanku ministara unutrašnjih poslova 27 zemalja članica EU, što znači da se Holandija složila da povuče rezerve koje je još krajem prošle sedmice imala na ukidanje viza za BiH i Albaniju.

Nakon izglasavanja odluke u halu su bili pozvani Sadik Ahmetović, ministar bezbjednosti BiH, i Osman Topčagić, ambasador BiH pri EU. Ahmetović je ministrima u Savjetu EU poručio da je BiH preuzela obavezu da ispuni sve ono što se od BiH u ovoj odluci traži.

"Odluka koju ste donijeli je za BiH najvažnija nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim je zaustavljen rat. Kao zemlja, ispunili smo veoma zahtjevne uslove i ovu dodjelu bezviznog režima ne doživljavamo kao poklon, nego kao nagradu za učinjeni posao koji su BiH i njene institucije napravili", rekao je Ahmetović. Ahmetović je poručio da je odluka pokazala da EU smatra da je BiH spremna sprovoditi standarde koje danas imaju zemlje EU.

Evropska unija zadržala je mogućnost da ponovo uvede vize za građane zapadnog Balkana ukoliko procijeni da se bezvizni režim zloupotrebljava.

Evropska komisija će svakih šest mjeseci podnositi izvještaj Savjetu ministara i Evropskom parlamentu o tome da li se standardi poštuju, a u godišnjem Izvještaju o napretku biće i analiza situacije u vezi sa bezviznim režimom.

Eventualnu suspenziju predlagala bi Evropska komisija, a odobrio Savjet i ponovno uvođenje viza bi se odnosilo na jednu ili na više država Evropske unije.

Građani BiH još neće moći putovati u Veliku Britaniju i Irsku, a ambasada Velike Britanije je saopštila da se odluka ne odnosi na te zemlje.

Do odluke o slobodnom putovanju gradana kroz zemlje šengena vlasti u BiH morale su da ispune 174 tehnička uslova, od kojih je najvažniji uvodenje biometrijskih pasoša.

Evropska komisija je 27. maja predložila ukidanje viza za BiH, a Evropski parlament to prihvatio 7. oktobra.

BiH je poslednja zemlja u regionu koja je dobila bezvizni režim. Srbija i Crna Gora dobile su viznu liberalizaciju 19. decembra prošle godine.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE