• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvaničnici BiH pozdravili ukidanje viza

Zvaničnici Republike Srpske i Federacije BiH pozdravili ukidanje viza za građane BiH.

 Zvaničnici BiH pozdravili ukidanje viza  Izvor: MONDO

Predsjednik Republike Srpske (RS) Rajko Kuzmanović pozdravio je odluku EU o ukidanju viza za BiH i istakao da to predstavlja svojevrsno priznanje za domaće institucije, a ohrabrenje za građane.

"To je dobra i očekivana vijest. Smatram da je ova odluka mogla da bude donesena i znatno ranije, ako se uzmu u obzir brojni uslovi koje je BiH ispunila u procesu vizne liberalizacije“, rekao je Kuzmanović Srni.

Predsjednik Vlade Republike Srpske  Milorad Dodik pozdravio je danas odluku EU da ukine vize građanima BiH.

"Odlično. U svakom slučaju, dobra vijest, pozdravljam to i čestitam svima", kaže Dodik.

Šef Pregovaračkog tima BiH o viznim olakšicama Bakir Dautbašić ocijenio je da današnja odluka EU o ukidanju viza građanima BiH predstavlja prvi signal da Unija želi prihvatiti ovu zemlju u svoju porodicu.

"Svi državljani BiH moći će da putuju bez viza, a jedini dokument koji će im biti potreban da uđu u EU jeste biometrijski pasoš", rekao je Dautbašić, koji je i sekretar Ministarstva bezbjednosti BiH.

On je upozorio da građani BiH ulazeći u EU moraju poštovati određena pravila ili im prijete rigorozne kazne.

"Za rad na crno kazna je pet do 10 godina zabrane ulaska u zemlje Šengena", precizirao je Dautbašić i istakao da će svi koji pokušaju tražiti fiktivni azil, što je bilo vidljivo na slučaju državljana Srbije i Makedonije, biti vraćeni u BiH, takođe sa rizikom višegodišnje zabrane ulaska u EU.

Predsjednik Odbora Narodne skupštine RS za evropske integracije i regionalnu saradnju Perica Rajčević pozdravio je odluku EU da ukine vize građanima BiH, iako smatra da je mogla biti donesena i ranije.

"To je, u svakom slučaju, pozitivan čin i znak dobre volje EU prema BiH. Nadam se da će se u budućnosti intenzivirati približavanje BiH EU i da će biti više razumijevanja za lokalne specifičnosti koje sa sobom nosi BiH, što do sada, nažalost, nije bio slučaj", rekao je Rajčević Srni.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo ocijenio je da je odluka EU o ukidanju viza za građane BiH potvrda povjerenja u institucije BiH, kao i MUP RS.

"Sada je bitno da institucije BiH nastave da rade kao što su radile na ispunjavanju uslova i da zadrže kredibilitet i sigurnost u izdavanju biometrijskih pasoša, kako se ova odluka ne bi dovodila u pitanje", rekao je Čađo.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, čiji mandat ističe, izjavio je da ukidanje viza za građane BiH znači korak ka EU, te izrazio nadu da će biti još više ovako dobrih vijesti iz Evrope.

On je iskoristio priliku da ponovo optuži Republiku Srpske za kašnjenje vizne liberalizacije, navodeći da neki zakoni, koji su bili potrebni za tako nešto, nisu doneseni godinu i po dana zbog entitetskog veta i protivljenja jednog broja parlamentaraca.

Prema njegovim riječima, vizna liberalizacija omogući će ljudima bolju i bržu komunikaciju tako da će građani BiH naučiti mnogo toga i brže usvajati standarde koji ih generalno približavaju Evropi.

Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko rekao je da je ukidanjem viza sa građana BiH skinut ogroman i težak teret.

"Mnogi građani BiH su vize doživljavali kao neku vrstu izloacije i poniženja, čega više neće biti. Mislim da će se građani BiH sada još više osjećati Evropljanima. Liberalizacija viznog režima omogućava građanima ove zemlje da slobodno putuju najvećim dijelom evropskog kontinenta, a BiH i njene građane približava evropskoj domovini, kojoj i pripadaju", istakao je Incko.

Prema njegovim riječima, vrijeme kada su građani BiH morali stajati u redovima kako bi dobili vize za putovanja u EU uskoro će, na svu sreću, biti iza nas, a ubuduće će svi imati slobodu da putuju, upoznaju druge evropske kulture i razmjenjuju ideje.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izjavio je da lijepa vijest iz Brisela o ukidanju viza građanima znači nešto vrlo konkretno.

"Rezultati dugogodišnjih razgovora i pregovora o raznim evropskim standardima i principima građani vrlo rijetko osjete. Ali, ukidanje viza je nešto što svaki građanin koji putuje može da osjeti", rekao je Radojičić novinarima u Banjaluci.
Ambasador BiH pri EU Osman Topčagić ocijenio je da dobijanje bezviznog režima za BiH predstavlja krunu svih napora institucija da bude ispunjeno svih 174 uslova iz "Mape puta".

"BiH mora nastaviti da dosljedno primjenjuje sve obaveze koje je preuzela iz `Mape puta`. Usvojene zakone treba primjenjivati, formirane institucije treba jačati, uvodeći najbolje evropske prakse uz saradnju sa našim partnerima iz Evropske komisije i država članice EU", rekao je Topčagić.

Predsjedavajući Savjeta ministara Nikola Špirić izjavio je danas Srni da je odluka o ukidanju viza za BiH sasvim očekivana i da je zadovoljan što je ona donesena u mandatu Savjeta ministara kojim je on predsjedavao.

EU danas je danas ukinula vize građanima BiH i Albanije, a ova odluka će 14. decembra biti objavljena u Službenom listu EU, pa će građani BiH od 15. decembra moći slobodno da putuju.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE