• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ukidanje viza nije po volji Francuzima i Holanđanima

Neke članice EU nisu srećne zbog činjenice da je BiH i Albaniji odobren bezvizni režim, piše medijski portal EU "EUObzerver".

 Ukidanje viza nije po volji Francuzima i Holanđanima Izvor: MONDO

Holandija se protivi tome uz obrazloženje da je postignut mali napredak u smislu demokratizacije, organizovanog kriminala i korupcije u Albaniji i BiH, ističući politički haos koji vlada u dvije zemlje.

Francuska, takođe, oklijeva, strahujući od masovnog priliva imigranata.

Evropska komisija poručila je Tirani i Sarajevu da bezvizno putovanje u zemlje Šengena ne znači kartu za azil ili boravak u EU, nakon problema koje je blok iskusio sa državljanima Makedonije koji su tražili azil prošle godine.

Evropska komisija dijeli zabrinutosti Holandije. U izvještaju o napretku postignutom u vezi sa pristupom bloku, koji će biti objavljen sutra, ni Albanija ni BiH nisu dobile velike pohvale.

"BiH ostvarila je limitiran napredak u primjeni ključnih reformi. Nepodudarnosti između Ustava BiH i Konvencije EU o ljudskim pravima nisu uklonjenje uprkos odluci Evropskog suda za ljudska prava," navodi se u dokumentu.

U tekstu se, takođe, kritikuje BiH zbog nedostatka "zajedničke vizije lidera o sveukupnom pravcu zemlje i o ključnim reformama vezanim za EU".

Što se tiče Albanije, politički zastoj nakon izbora 2009. godine najveća je prepreka napretku.

U tekstu se dodaje da je Albanija ostvarila premali napredak da bi dobila status zemlje kandidata, za koji je podnijela aplikaciju 2009. godine.

"Aktivnosti grupa organizovanog kriminala u Albaniji, čiji se uticaj osjeća i van zemlje, ostaje i dalje pitanje od velike zabrinutosti. Dalje jačanje saradnje na međunarodnom nivou je neophodno, uključujući posebno saradnju sa susjednim zemljama", navodi se u tekstu.

Susjedna Crna Gora, koja je aplikaciju podnijela 2008. godine, najbliža je toj mogućnosti.

Evropska unija danas je odlučila da ukine vize građanima BiH i Albanije. Odluka će 14. decembra biti objavljena u službenom listu EU, a građani BiH će od 15. decembra moći slobodno putovati.

Odluka je donesena jednoglasno na sastanku ministara unutrašnjih poslova 27 zemalja članica EU, što znači da se Holandija složila da povuče rezerve koje je još krajem prošle nedjelje imala na ukidanje viza za BiH i Albaniju.


(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE