• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Glavaš čeka odluku Žalbenog vijeća Suda BiH

Predmet ratnog zločinca Branimira Glavaša upućen je Žalbenom odeljenju Suda BiH nakon što je uložena žalba na prvostepenu presudu.

 Glavaš čeka odluku Žalbenog vijeća Suda BiH Izvor: MONDO

Glavašu je vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo pravosnažnu kaznu od osam godina zatvora izrečenu u Hrvatskoj zbog ratnih zločina nad srpskim civilima u Osijeku.

Glavaševa odbrana uložila je žalbu posljednjeg dana zakonskog roka od 30 dana i slučaj je nakon toga proslijeđen Žalbenom odjeljenju Suda BiH, koji će donijeti pravosnažnu odluku, izjavila je portparol Suda BiH Selma Hadžić.

U Glavaševom slučaju neće biti zakazivanja formalne sjednice drugostepenog vijeća, koje će svoju odluku, kad bude donijeta, objaviti u pismenom obliku i dostaviti je zainteresovanim stranama.

Iako ne postoji jasno definisan zakonski rok u kome bi trebalo da bude donesena pravosnažna presuda, na sudu u Sarajevu očekuju da bi ona mogla uslijediti relativno skoro.

Glavaš presudu čeka u pritvoru Suda BiH, gdje se nalazi od 28. septembra, otkako mu je u prvostepenom postupku potvrđena kazna izrečena u Hrvatskoj.

Na Sud BiH još nije stigla nikakva dokumentacija vezana za Miroslava Kutlea, za kojim je hrvatska kancelarija Interpola raspisala međunarodnu potjernicu.

U slučaju zahtjeva hrvatskog sudstva za izručenje Kutlea, o tome bi morao da odlučuje Sud BiH, ali kako Kutle ima i državljanstvo BiH, ekstradicija po postojećim zakonima u BiH ne bi bila moguća.

Lokalni mediji u BiH javili su da je Kutle posljednjih dana navodno odjavio prebivalište koje je ranije imao na području Zapadnohercegovačke županije i da se prijavio u Sarajevu, ali sarajevska policija to nije potvrdila.

Advokat Damir Alagić, koji Kutlea zastupa u BiH, izjavio je da Kutle nije u bjekstvu i da o mjestu boravka uredno informiše policiju u BiH.

Kutle je povezan s brojnim aferama oko privatizacije, a do sada je već u septembru pravosnažno osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora zbog zloupotreba u privatizaciji ugostiteljskog preduzeća "Gradski podrum" u Zagrebu. Ta je presuda postala izvršna.

Potjernica je raspisana jer se Kutle nije odazivao na suđenja o nekim drugim predmetima. On je to pokušao da opravda medicinskom dokumentacijom iz Mostara, ali je ekspert u Zagrebu zaključio da je Kutle raspravno sposoban.

Vanraspravno vijeće zagrebačkog opštinskog krivičnog suda je krajem prošlog mjeseca odredilo pritvor za Kutlea zbog bjekstva, nakon čega je hrvatski MUP raspisao potjernicu.

Slučajevi Glavaša i Kutlea poslužili su kao povod za nova pitanja zašto Hrvatska s BIH ne sklopi ugovor o izručenju kao s drugim susjednim zemljama.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE