• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koje povlastice donosi bezvizni režim?

Građani BiH od 15. decembra će moći putovati bez viza u EU. Evo i nekoliko bitnih stvari o bezviznom režimu.

 Koje povlastice donosi bezvizni režim? Izvor: MONDO

1. Građani BiH u EU mogu boraviti najduže 90 dana u roku od šest mjeseci, a oni koji budu uhvaćeni da rade na crno, podliježu readmisiji. Znači, šengenski prostor mora se napustiti najkasnije devedesetog dana boravka. Poslije toga,  građanin naredna tri mjeseca ne može da putuje u zemlje EU. Tek kad istekne šest mjeseci od momenta kada je prvi put zakoračila u "šengenski krug”, osoba može ponovo da pređe šengensku granicu.

2. Oni koji žele ostati u nekoj od zemalja EU duže od 90 dana, zbog studiranja ili posla, moraju da regulišu svoj boravak po pravilima o kretanju i boravku stranaca države u kojoj se nalaze."Bijela” šengenska lista ne podrazumijeva dobijanje dozvole za duži boravak. Te dozvole su regulisane vizom tipa „D”.

3. Za rad na crno kazna je od pet do deset godina zabrane ulaska u zemlje Šengena.

4. Sa biometrijskim pasošem građani BiH moći će da putuju u sve zemlje EU bez vize, izuzev u Veliku Britaniju i Irsku, koje nisu dio šengenskog prostora, jer nisu prihvatile dogovor o ukidanju granične kontrole na međusobnim granicama.

5. Pomenuta lista omogućiće takođe da se bez vize putuje i u Švicarsku, Island i Norvešku, koje nisu članice EU, ali provode šengenska pravila o ukidanju granica. Neće biti potrebne vize ni za putovanja u Bugarsku, Rumuniju i Kipar. Te, nove članice EU, formalno još nisu dio šengenskog prostora, jer nisu u potpunosti ispunile uslove, ali poštuju i provode odluke EU. Vize neće biti potrebne ni za Lihtenštajn, koji se, iako nije član EU, izjasnio za priključenje šengenskom prostoru, ali još nije ispunio uslove za to.

Bezvizni režim, u slučaju remećenja, može biti privremeno ukinut. Savjet ministara EU istovremeno je uveo i dvostruki mehanizam nadzora i "ranog upozoravanja" za sve zemlje zapadnog Balkana.

Evropska komisija je posebnom izjavom ukazala da u slučajevima remećenja režima vizne liberalizacije "može preduzeti i mjeru privremenog ukidanja" režima putovanja bez viza u zemlje EU.

Do toga je došlo jer su neke članice EU tražile da se pooštri kontrola provođenja mjere vizne liberalizacije za BiH i Albaniju, kao i zbog slučajeva "lažnih azilanata" koji su dolazili u Uniju po ukidanju viza za Makedoniju, Srbiju i Crnu Goru.

(MONDO/BLIN)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE