• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH od januara na čelu Savjeta bezbjednosti UN

U januaru sljedeće godine BiH će preuzeti jednomjesečno predsjedavanje Savjetom bezbjednosti UN.

 BiH od januara na čelu Savjeta bezbjednosti UN Izvor: MONDO

U Sarajevu je završena dvodnevna obuka službenika Ministarstva inostranih poslova BiH i Predsjedništva BiH koja predstavlja pripremu za izvršavanje dužnosti BiH kao presjedavajuće Savjeta bezbjednosti UN od januara sljedeće godine.

Trening su proveli bivši britanski ambasador u UN Emir Džons Peri i direktor Centra za političke i diplomatske studije Džon Hemeri, saopšteno je Ambasade Velike Britanije u BiH.

U saopštenju se navodi da će predsjedavanje BiH Savjetom bezbjednosti UN biti izvrsna prilika da se država profiliše na svjetskoj sceni i da da značajan doprinos međunarodnim naporima u rješavanju trenutnih globalnih izazova.

"Ova saradnja treba da donese dugoročne beneficije u smislu kreiranja spoljne politike i njenog kapaciteta da doprinese rješavanju međunarodnih bezbjednosnih izazova", dodaje se u saopštenju i ističe da je britanska Vlada, kao članica Savjeta bezbjednosti UN, spremna da pruži podršku službenicima iz BiH u pripremama za ovaj značajan izazov.

Iz britanske Ambasade navode da su ovaj, kao i sličan projekat obuke koji je upriličen prošle godine, rezultat jake saradnje između britanske vlade, Predsjedništva BiH, Ministarstva inostranih poslova i BiH misije u Njujorku.

BiH je nestalna članica Savjeta bezbjednosti UN od januara ove do decembra 2011. godine, a jednomjesečno predsjedavanje preuzeće u januaru sljedeće godine.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE