• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počela trka za biometrijskim pasošima

Dan nakon odluke o ukidanju viza za građane BiH broj zahtjeva za izdavanje pasoša na šalterima MUP-ova širom države enormno je povećan.

 Počela trka za biometrijskim pasošima Izvor: MONDO

U CJB Banjaluka kažu da je broj zahtjeva naglo počeo rasti već krajem prošle sedmice i da ih je ponedjeljak, kada je objavljena odluka o ukidanju viza, bilo 290. Velike gužve su i u Tuzlanskom kantonu gdje danas nisu ni uspjeli da prime zahtjeve svih onih koji su željeli biometrijski pasoš.

Načelnik Odjeljenja za putne isprave MUP-a Kantona Sarajevo Dušan Popović rekao je da je učetvorostručen broj zahtjeva, pišu "Nezavisne novine" u sutrašnjem broju.

On je dodao da jesenjem i zimskom periodu zaprime manje od stotinu zahtjeva za izdavanje pasoša, a da je u ponedjeljak u ovaj MUP stiglo 411 zahtjeva. Zbog ovako velike potražnje za pasošima u protekla dva dana na predavanje zahtjeva čekalo i po nekoliko časova.

"To je naš narod i mentalitet. Sve se radi minut do 12, a svima pasoš treba već juče", rekao je Popović i dodao da se u prosjeku jedan zahtjev za izdavanje pasoša obrađuje pet minuta.

U BiH je do sada odštampano 360.096 novih biometrijskih pasoša, dok građani i dalje posjeduju i 832.450 "običnih" pasoša sa kojima mogu putovati u zemlje šengena samo ako imaju vize.

U Agenciji za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka kažu da je broj zahtjeva za novim pasošima počeo postepeno rasti još od oktobra, kada je i najavljeno ukidanje viza.

Zadovoljstvo zbog ukidanja viza ne kriju ni turističke agencije koje očekuju da će im promet naglo skočiti i nadaju se najezdi turista, pogotovo oko novogodišnjih praznika.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE