• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bosiljka Drljo svjedočila o ubistvu supruga

Bosiljka Drljo pred Sudom BiH ispričala kako su joj pripadnici Armije BiH ubili supruga u aprilu 1993. u opštini Konjic.

 Bosiljka Drljo svjedočila o ubistvu supruga Izvor: MONDO

Pred Sudom BiH danas je u slučaju "Memić i ostali" svjedočila Bosiljka Drljo koja je ispričala kako su joj pripadnici Armije BiH ubili supruga u aprilu 1993. godine u opštini Konjic.

Bosiljka Drljo, svjedok Tužilaštva na suđenju šestorici bivših pripadnika Armije BiH, prisjetila se kako je rano ujutro 16. aprila 1993. godine čula "veliku pucnjavu po svojoj kući" u selu Trusina kod Konjica, javio je BIRN.

"Dva vojnika su mi lupala na vrata, otvorila sam i vidjela Senada Hakalovića i Mrava, ali njemu se ne sjećam imena. Oni su ušli u kuću i počeli vrijeđati, psovali su nam ustašku majku i svašta govorili", rekla je Bosiljka Drljo.

Hakalović, nekadašnji pripadnik 45. brdske brigade Armije BiH tereti se sa Mensurom Memićem zvanim Menta, Dževadom Salčinom zvanim Struja, Nedžadom Hodžićem, Nihadom Bojadžićem i Zulfikarom Ališpagom za učešće u napadu na selo Trusina 16. aprila 1993. godine, kada je ubijeno 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane (HVO).

Tužilaštvo BiH smatra da Ališpago, kao tadašnji komandant Specijalnog odreda za posebne namjene "Zulfikar" pri Štabu Vrhovne komande Armije BiH, nije kaznio podređene vojnike koji su učestvovali u ubistvima u Trusini, dok je Bojadžić, njegov zamjenik, optužen za rukovođenje napadom.

Memić, Salčin i Hodžić su, prema navodima optužbe, bivši pripadnici Specijalnog odreda "Zulfikar" koji su učestvovali u napadu na selo.

Bosiljka Drljo je dodala da je ubrzo nakon toga u njenu kuću stiglo još nekoliko vojnika Armije BiH "u crnim i maskirnim uniformama", koji su je, sa sestrom i djecom, odveli do zaseoka Gaj. Tamo je, kako je ispričala, vidjela oko 20 ili 30 mještana, među kojima je bio i njen suprug Nedeljko, tadašnji pripadnik HVO-a.

"Tu je bilo dosta vojnika Armije BiH i neko od njih je odvojio nas civile od pripadnika HVO-a. Kada smo se malo povukli, zasuo je rafal, i moj suprug i ostala trojica hrvatskih vojnika su pali. Onda su nas vratili ispred, gdje su oni popadali i rekli da gledamo. (...) Osjećala sam se izgubljeno, sinovi su mi plakali i govorili da će i nas ubiti, a ja sam im stavila ruke na usta... morala sam tako", prisjetila se ona.

Prema njenom iskazu, civile su potom vojnici Armije BiH uveli u obližnju kuću, te ih natjerali da predaju "pare i nakit". "Čula sam da neko naređuje: Struja, pokupi to. Vidjela sam tog momka, bio je crn, imao je bradu i čičkavu kosu, i pokupio je sve naše pare", rekla je Drljo.

Dževad Salčin zvani Struja je, prema navodima optužnice, s drugim vojnicima Armije BiH 16. aprila 1993. postrojio grupu od oko 14 civila i trojice vojnika HVO-a, te im "upućivao pogrdne riječi i uzimao novac, zlato i druge dragocjenosti".

Vojnici Armije BiH, kojih je, prema iskazu svjedoka, bilo oko 30 ili 40, potom su odveli hrvatske civile prema selu Marevac, ali je tokom puta jedan od vojnika dobio naredbu putem motorole da "se svi civili puste".

"Rekla sam da idem kući, i svi ljudi su krenuli sa mnom. Sutradan su došli vojnici i kazali da idemo kod naše vojske u Buturović Polje, i tako je i bilo", rekla je Bosiljka Drljo.

Naredno ročište zakazano je za petak, 12. novembar, kada će biti nastavljeno unakrsno ispitivanje ove svjedokinje.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE