• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpski povratnici zakinuti za pomoć

Polovinu od 5,4 miliona KM namijenjenih za povratak Srba u FBiH, Ministarstvo za izbjeglice BiH utrošilo za finansiranje ostanka Bošnjaka u RS.

 Srpski povratnici zakinuti za pomoć Izvor: MONDO

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH 13,5 miliona KM namijenjenih za održivi povratak nije uložilo na terenu prema namjeni, nego ko zna gdje, a Komisija za izbjegla lica dodjeljivala je novac tamo gdje žive birači i članovi pojedinih partija, a ne povratnici - tvrdi predsjednica Unije za održivi povratak i integracije u BiH Mirhunisa Zukić.

Ona je istakla da zbog toga povratnici, bez obzira na nacionalnost, nisu dobili sredstva koja su im trebala pripasti, a da se to naročito vidi kada su u pitanju sredstva za ekonomsku podršku povratku.

"Nije riječ o maloj cifri, već o 13,5 miliona KM koja su izdvojena za održivost povratka. Od toga 5,4 miliona izdvojeno je za povratak Srba u FBiH, a ta sredstva nisu njima uopšte dodijeljena. Usmjerena su na neki ekonomski razvoj zajednica gdje, u stvari, nema povratnika", rekla je Zukić za "Glas Srpske".

Ona je istakla da je polovina od 5,4 miliona za povratak Srba u FBiH, utrošena je za finansiranje ostanka Bošnjaka u RS.

Zukićeva kaže da je u povratničkim hrvatskim krajevima, umjesto popravke kuća i obezbjeđenja uslova za život porodica, vidljiva gradnja vjerskih objekata.

"Vidljiva je izgradnja velikog broja vjerskih objekata i puteva do tih objekata, a hrvatski povratnici koje smo mi obišli u Modriči, Derventi i Doboju nisu uopšte dobili nikakva sredstva za obnovu kuća", rekla je Zukić i dodala da je posebno pitanje koji kriterijumi su bili određeni za raspodjelu sredstava, te da je mnogima nejasno kome je i kako otišao novac.

Predsjednik Udruženja raseljenih lica iz FBiH Veljko Stevanović kazao je "Glasu Srpske" da su podaci federalne Vlade o povratku i izdvajanjima za ovu namjenu čista manipulacija brojkama i da jedino Vlada RS redovno ispoštuje svaki dogovor državne komisije i uplati sredstva u Fond za povratak.

"Ministarstvo FBiH, odnosno Vlada Federacije često nije uplaćivala ni fening za povratak u Fond za povratak. Samo stanje Srba povratnika pokazuje koliko Vlada FBiH brine o povratku Srba", rekao je Stevanović.

List piše da nisu dobili komentar ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Safeta Halilovića iz Stranke za BiH, za ove optužbe, kao ni komentar u Komisiji za izbjegle i raseljene osobe BiH.

Ministarstvo na čijem je čelu i za prošlu godinu dobilo je izvještaj revizora sa rezervom i jedna je od institucija BiH koje su najlošije poslovale. Svi izvještaji koji su dobili mišljenje sa rezervom po zakonu podliježu provjeri Tužilaštva BiH.

Srbi povratnici na područje opštine Kalesija održaće danas protest ispred opštinske zgrade, nezadovoljni statusom i nerješavanjem problema, koje opštinske vlasti ignorišu punih deset godina. Ovo je peti po redu mirni protestni skup kojim žele upoznati javnost i međunarodnu zajednicu o katastrofalnom stanju u kojem se nalaze Srbi povratnici na području opštine Kalesija.

Zahtjevi Srba povratnika su, između ostalog, da se zaposli bar jedno lice srpske nacionalnosti u opštinskoj službi za izbjegla i raseljena lica.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE