• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Protest Srba u Kalesiji

Srbi povratnici na područje opštine Kalesija u Federaciji BiH su ispred opštinske zgrade održali novi protestni skup, nezadovoljni svojim statusom.

 Protest Srba u Kalesiji Izvor: MONDO

Predstavnik Srba povratnika u Kalesiji Živojin Miljanović, nakon protsta, rekao je da u opštinskoj upravi nije zaposleno nijedna osoba srpske nacionalnosti, kao i da lokalna vlast ništa ne čini za održiv povratak Srba na to područje.

Podsjetio je da je ovo peti po redu protestni skup u ovoj godini, kojim su Srbi povratnici željeli da upoznaju javnost i međunarodnu zajednicu o "katastrofalnom stanju" u kojem se nalaze.

"Od oko 10.000 Srba koji su prije poslednjeg rata živjeli u Kalesiji do sada se vratilo svega 280 osoba. Od 1.234 porušene ili oštećene srpske kuće tokom rata na području Kalesije obnovljeno je svega oko 300", naveo je Miljanović.

Kalesijski Srbi traže da se zaposli bar jedna osoba srpske nacionalnosti u opštinskoj službi za izbjegla i raseljena lica i formira opštinska komisija za raspodjelu sredstava, u kojoj će biti i Srba povratnika.

Oni, takođe, zahtjevaju da se riješi prilaz srpskom pravoslavnom groblju u naselju Gojčin, izmjesti deponija smeća iz Zeline i poboljša putna infrastruktura prema povratničkim naseljima.

Pomoćnik načelnika za opštu upravu opštine Kalesija Hazim Jusufović potvrdio je da u opštinskoj upravi nema zaposlenog Srbina, ali da je to zbog toga što se "niko od njih do sada nije javio na raspisane konkurse".

On je obećao da će u roku od dva mjeseca biti urađen prilaz groblju u Gojčinu, a da će pitanje odlaganje smeća u Zelini biti riješeno kada se uradi regionalna sanitarna deponija na Crnom vrhu kod Zvornika.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE