• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Komšić: Rusija se miješa u unutrašnje stvari BiH

Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić smatra da je ambasador Rusije u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko miješa u unutrašnje stvari BiH.

 Komšić: Rusija se miješa u unutrašnje stvari BiH Izvor: MONDO

"BiH je daleko manja i slabija od njegove zemlje, ali mu to ne daje pravo da na takav način interveniše u unutrašnjim poslovima BiH", rekao je Komšić, koji smatra da se Bocan-Harčenko "previše druži sa Miloradom Dodikom", aktuelnim premijerom i budućim predsjednikom Republike Srpske.

Komšić je za sarajevski magazin "Dani" rekao da Bocan-Harčenko "nije ambasador u RS već u BiH" i da u njegovim riječima prepoznaje "ideje proistekle iz glava drugih ljudi, između ostalih i Dodika".

"Nama će najveću uslugu svi učiniti ako nas malo popuste i puste da mi stvari slažemo između sebe", poručio je Komšić.

Na konstataciju novinara da je upravo Dodik zagovornik ideje da se međunarodna zajednica isključi iz razgovora o rješavanju problema u BiH, Komšić je istakao da nema ništa protiv toga, ali ako sa Dodikom može da postigne dogovor. Komšić je naglasio da pod dogovorom podrazumijeva ono o čemu se postigne saglasnost, a ne isključivo pristajanje na nečije želje.

Prema njegovom mišljenju, nije prihvatljiva politika nastupa sa pozicije "ne možete mi ništa, ja sam najjači i sve vas držim u šaci, pa je dogovor ono što ja kažem".

"Ko je socijaldemokratska partija o tome bi se dalo raspravljati. Znam da bi se Igor Radojičić na ovo naljutio, jer je on najranjiviji na ovo što sam rekao. A upravo on kaže da su spaljeni svi mostovi, ali moramo razgovarati. Kako ćemo razgovarati, ako su spaljeni svi mostovi? Ili mostovi nisu spaljeni ili nećemo razgovarati", smatra Komšić, koji je i potredsjednik SDP-a BiH.

Komšić smatra da bi se SDP BiH možda mogao dogovoriti sa Dodikom o formiranju vlasti, ako bi iz toga proizilazilo djelovanje. "Ako se ne možemo dogovoriti da radimo, mislim da je džaba i dogovor i priča", smatra Komšić.

U vezi sa eventualnom teritorijalnom reorganizacijom BiH, odnosno formiranjem trećeg entiteta, Komšić je ocijenio da to nije nije moguće izvesti bez konflikta.

"Nama niko neće donijeti novi ustav. Na nama je da se dogovorimo, a dogovarati se možemo samo korak po korak u ovakvoj situaciji kakva jeste", tvrdi Komšić.

Osvrćući se na najavljenu deložaciju kardinala Vinka Puljića iz dijela rezidencije u Sarajevu, Komšić je rekao da se neće pridružiti javnom protestu, mada smatra da je pravda na strani ovog crkvenog velikodostojnika.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE