• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Situacija u pravosuđu BiH teška i složena

Situacija u kojoj se nalaze nosioci pravosudnih funkcija u BiH je veoma složena i teška, ocijenili su na predsjednici Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.

 Situacija u pravosuđu BiH teška i složena Izvor: MONDO

Evidentno je da se sudijama i tužiocima upućuju prijetnje, događaju se napadi na zgrade pravosudnih institucija i nosioce pravosudnih funkcija, a jedan od primjera je nedavno podmetanje požara u zgradi Osnovnog suda u Banja Luci i oružani napad na porodičnu kuću glavnog kantonalnog tužioca u Orašju, navedeno je u saopštenju povodom jučerašnjeg sastanka predsjednika VSTS i profesionalnih udruženja sudija i tužilaca.

Nijedna zemlja u regiji, prema njihovom saopštenju, ne susreće se sa tako teškim i složenim predmetima kao BiH, a što se, prije svega, odnosi na veliki broj složenih predmeta ratnih zločina.

Ističući da izvještaj o napretku BiH za ovu godinu, koji je sačinila Evropska komisija, jasno govori da je BiH jedna od prvih zemalja po organizovanom kriminalu i korupciji, u saopštenju se kaže da se zbog toga od pravosudnih institucija, a prvenstveno od tužilaštava, očekuje veći angažman u otkrivanju i procesuiranju tih predmeta.

Međutim, imajući u vidu postojeći broj tužilaca, kao i njihov status, iz pravosudne zajednice BiH izražavaju zabrinutost za efikasnost u procesuiranju ovih predmeta, kaže se u saopštenju.

U saopštenju se navodi i da, uprkos svim dogotrajnim nastojanjima, izvršne i zakonodavne vlasti još uvijek nisu riješile pitanja troškova odvojenog života, putnih i drugih troškova sudija i tužilaca u BiH što za posljedicu ima nemogućnost poštovanja Ustava, odnosno nacionalne zastupljenosti nosilaca pravosudnih funkcija u sudovima i tužilaštvima u BiH.


(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE