• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi skijaški centar - Klekovača

Početkom 2012. godine na planini Klekovača trebala bi početi izgradnja skijaškog kompleksa vrijednog 338 miliona evra. Skijaši na stazama do 2016.

 Novi skijaški centar - Klekovača Izvor: MONDO

Okvirni sporazum koji predviđa izgradnju ski centra na području planine Klekovača biće sklopljen između Vlade Republike Srpske i kompanija "Alpin Allianz Projektentwiclungs GmbH", "GB Invest" Banja Luka i "Lom", Petrovac, piše portal "eKapija.ba".

"Alpin Allianz Projektentwiclungs GmbH" je međunarodna poslovna grupacija sa velikom reputacijom u oblasti izgradnje velikih infrastukturnih projekata iz oblasti sporta, turizma i zimskih sportova i može dati veliki doprinos sa svojim know-how u razvoju planinskog turizma u RS", kažu u Ministarstvu trgovine i turizma RS, prenosi ovaj portal.

Izgradnjom ski centra, Republika Srpska bi trebala znatno unaprijediti ukupnu turističku i privrednu ponudu.

"Sporazumom je planirano da Alpin Allianz Projektentwiclungs GmbH, u konzorcijumu sa "GB Invest" Banja Luka i "Lom" Petrovac preko investicionih fondova izvrši ulaganja u realizaciju konkretnog projekta u okvirnom iznosu od 338.000.000,00 EUR-a s ciljem izgradnje ski kompleksa na Klekovači", istakli su u Ministarstvu.

Za eKapiju je potvrđeno da su "GB Invest" i "Lom" posredni ili neposredni vlasnici većeg dijela zemljišta na području planine Klekovača na kojem je planirana izgradnja ski centra-Klekovača.

Okvirnim sporazumom, putem javno-privatnog partnerstva predviđeno je formiranje projektnog preduzeća za zajednički razvoj projekta u pravnoj formi društva sa ograničenom odgovornošću. Društvo će poslovati pod nazivom: "Klekovača Sports Arena" d.o.o., sa sjedištem u Banjoj Luci, a formiraće se u roku od 90 dana od dana potpisivanja Okvirnog sporazuma.

Vlada Republike Srpske putem resornih ministarstava će obezbijediti logističku podršku za realizaciju predmetnog projekta, kroz obezbjeđenje potrebnog zemljišta, dodjele koncesija, kao i relevantna odobrenja za korišćenje obnovljivih izvora električne energije i priključka na energetsku mrežu.

"Prema Okvirnom sporazumu Vlada Republike Srpske, putem resornih ministarstava, i nadležnih jedinica lokalne samouprave usvojiće neophodne planske akte, i u razumnom roku izgraditi svu neophodnu infrastukturu neophodnu za komercijalnu eksploataciju skijališta na Klekovači", ističu u Ministarstvu trgovine i turizma RS.

Projektom je predviđena izgradnja skijališta sa kompletnom infrastukturom: izgradnja ski kompleksa, izgradnja smještajnih kapaciteta (500- do 1.000 bungalova), sistema kosog transporta na skijalištu (ski liftova), i kompletne saobraćajne i komunalne infrastrukture te prateći sadržaji.

Projektom je predviđena obaveza Vlade RS da izgradi magistralni put do ski centra. Okvirni sporazum predviđa dinamički plan realizacije projekta, kako bi se isti realizovao do kraja 2016. godine. Početak radova je planiran 2012. godine.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE