• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kriminalci sposobniji od specijalaca

Iako ima sposobne i obrazovne kadrove, radu Specijalnog tužilaštva RS nedostaje iskustvo i znanje

 Kriminalci sposobniji od specijalaca Izvor: MONDO

Tužioci u Specijalnom tužilaštvu RS nemaju iskustvo neophodno za obavljanje tog posla, što je ključni razlog zbog kojeg im često padaju optužnice, ocijenili su nadležni.

Predsjednik Advokatske komore RS Jovan Čizmović rekao je da specijalni tužioci imaju neophodne kvalifikacije za taj posao, ali se u nedostatku iskustva u tužilačkom poslu dešava da važni dokazi u postupku postanu nezakoniti.

"To se događa zbog načina na koji su dokazi pribavljeni ili načina na koji se odnose prema tim dokazima nakon njihovog pribavljanja. Na osnovu nezakonitih dokaza ne može se donijeti osuđujuća presuda. Može se samo u nedostatku dokaza donijeti oslobađajuća presuda", pojasnio je Čizmović u izjavi za "Fokus".

On kaže da veliki broj oslobađajućih presuda koje su donesene na osnovu optužnica Specijalnog tužilaštva RS ne treba tražiti u izmjenama Zakona o specijalnom tužilaštvu RS s obzirom na to da je riječ o tekstu koji je više konstitutivnog značaja.

"Zakon predstavlja osnov za formiranje i utvrđivanje nadležnosti neke institucije. Radu Specijalnog tužilaštva RS nedostaje iskustvo i znanje procesnog i materijalnog zakonodavstva. Izbor kadrova vjerovatno nije bio najsretniji, iako tamo ima sposobnih i obrazovanih ljudi koji znaju raditi svoj posao. Isto tako ima i onih koji znaju upropastiti najbolji predmet", rekao je Čizmović.

On je ukazao i na činjenicu da je Specijalno tužilaštvo RS jedini dio neke pravosudne institucije koji sam sebi određuje nadležnosti. "Oni iz predmeta, koji su u radu Okružnog tužilaštva, uzimaju one za koje ocijene da su najteži oblici kriminala. Tako po svojoj slobodnoj procjeni daju značaj predmetima. Samim tim osumnjičeni za krivična djela dolaze u poziciju da imaju nepovoljniji položaj od onoga koji bi imali da je predmet ostao u Okružnom tužulaštvu", naveo je Čizmović.

Nikola Baštinac, član Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu parlamenta RS, kaže da nije zadovoljan radom Specijalnog tužilaštva RS, ističući da razlozi za to mogu biti višestruki, ali je evidentno da njihov rad mora biti podvrgnut profesionalnoj, ali i političkoj analizi u parlamentu RS.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE