• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svaki treći autobus rizičan za putnike i vozače

Prosječna starost autobusa u Republici Srpskoj čak 18 godina. Od 82 kontrolisana, 32 vozila su upućena na tehnički pregled zbog neispravnosti.

 Svaki treći autobus rizičan za putnike i vozače  Izvor: MONDO

Putnici u RS se uglavnom voze u vozilima koja su samo dvije godine mlađa od zakonskog limita, pa zbog starih i rasklimanih autobusa često se dešava da mnogi stanu na pola puta, piše "Euroblic".

To potvrđuje i jedna putnica, koja tvrdi da se autobus jednog prevoznika iz Kneževa, koji vozi na relaciji Banjaluka-Kneževo, stalno kvari. Čak se prije nekoliko dana, kako kaže, autobus ovog prevoznika zapalio.

„Prednja vrata se, takođe, nisu mogla otvoriti. Zamislite da je bio neki veći kvar i da su putnici krenuli histerično da izlaze iz autobusa, a jedna vrata se nisu mogla otvoriti“, kaže ona. U tom vozilu, tvrdi, svakodnevno se voze radnici zaposleni u Kneževu, ali zbog konstantnih kvarova često kasne na posao.

I glavni saobraćajni inspektor RS Danislav Drašković je potvrdio da su u protekla dva mjeseca inspektori isključili ovog prevoznika iz saobraćaja na relaciji Banjaluka-Kneževo zbog tehničke neispravnosti.

„Prevoznik je novčano kažnjen i zabranili smo mu da putnike prevozi ovim autobusom dok ga ne popravi“, rekao je Drašković.

Predsjednik Udruženja za unapređenje i bezbjednost saobraćaja Banjaluka Milenko Jaćimović upozorava da se stalno priča o tome da su autobusi stari i neispravni, a da se ništa ne radi kako bi se stanje popravilo. On tvrdi da se građani stalno žale na neispravne autobuse, a najviše žalbi ima za autobuse u gradskom saobraćaju.

Od 170 autobusa koje je prošle godine kontrolisalo Ministarstvo unutrašnjih poslova RS za prevoz djece u RS utvrđeno je da su 72 tehnički neispravna ili 42,35 odsto. Za njima po nekvalitetu ne zaostaju ni kombi vozila jer je MUP RS utvrdio da je od 42 više od polovine neispravno.

Jaćimović kaže da se malo šta promijenilo nabolje u odnosu na prošlu godinu i da su „najkritičniji“ autobusi koji prevoze djecu.

Prema Zakonu o drumskom saobraćaju RS, starost autobusa u javnom prevozu može biti maksimalno 20 godina, a saobraćajni inspektori upozoravaju da su kod nas vozila stara u prosjeku od 15 do 18 godina.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE