• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uskoro završetak istrage o "Dobrovoljačkoj"

Glavni tužilac BiH Milorad Barašin izjavio je da će uskoro biti završena istraga u predmetu "Dobrovoljačka", koju Tužilaštvo BiH vodi od 2006.

 Uskoro završetak istrage o "Dobrovoljačkoj"  Izvor: MONDO

"Upravo mi je ovih dana međunarodni tužilac, koji radi taj predmet, podnio izvještaj. Mijenjao se međunarodni tužilac, sada je taj predmet preuzeo drugi tužilac i istraga će se vrlo brzo okončati", rekao je Barašin u emisiji Radija Slobodna Evropa u kojoj je gostovao zajedno sa tužiocem Srbije za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem.

Barašin je za Radio Slobodna Evropa rekao da je uvijek smatrao da državljanima BiH, ukoliko je krivično djelo počinjeno u BiH, treba i suditi u BiH.

Vukčević je istakao da je saradnja srbijanskog Tužilaštva sa Tužilaštvom BiH najgora u regionu i da mnogo bolje sarađuje sa Zagrebom, Podgoricom i Skopljem, čak i sa Euleksom na Kosovu, nego sa Sarajevom. Barašin se nije složio sa ovom konstatacijom Vukčevića, navodeći da hrvatsko i srbijansko tužilaštvo sarađuju, ali da se njihova saradnja "lomi preko interesa građana BiH".

Govoreći o slučaju "Dobrovoljačka", Vukčević je rekao da će sačekati da vidi šta će Tužilaštvo BiH da odluči u vezi sa tim predmetom i da poslije toga mogu da sjednu i da se dogovore.

"Čekao šta će BiH da uradi u predmetu 'Dobrovoljačka', pa kad sam video da se ništa ne radi, onda sam ažurirao tu istragu jer to je jedan od predmeta koji je ovo tužilaštva nasledilo od vojnog tužilaštva bivše države", rekao je Vukčević i poručio da je za to da se zajednički radi, ali da se zločini procesuiraju.

On je rekao da je u junu prošle godine kolegama u BiH ponudio da potpišu sporazum o ustupanju dokaza i da odmah nakon toga predmet "Dobrovoljačka" ustupi Tužilaštvu BiH, dok slučaj "Tuzlanska kolona" ne bih mogao da ustupi jer je taj predmet tada već bio u fazi presuđenja.

"Ali da bih ustupio predmet moram da imam nekakav pravni okvir, nešto na šta ću da se pozovem. Inače, u principu ne pada mi na pamet da se ja, kao tužilac za ratne zločine Republike Srbije, postavljam kao neki haški tužilac, pa da istražujem sve zločine koji su se desili u regionu. Ja sam za to da se zajednički radi, ali da se zločini procesuiraju", rekao je Vukčević.

On je podsjetio da je Tužilaštvo Srbije svojevremeno davalo određenu logistiku tadašnjem međunarodnom tužiocu Filipu Alkoku koji je radio na predmetu "Dobrovoljačka". "On je ovde saslušavao i svedoke da bi se kasnije u postupku ekstradicije Ejupa Ganića pojavio kao svedok odbrane, što je bilo krajnje nekorektno", rekao je Vukčević.

Vukčević je dodao da je bitno da između njega i Barašina postoji i profesionalno i ljudsko povjerenje. "Ja sam za svaku vrstu dogovora - naravno ukoliko za to postoji pravni okvir. Ja opet kažem - hajde da potpišemo sporazum i obezbedimo pravni okvir na osnovu koga možemo da ustupamo predmete, kao što je to slučaj sa Hrvatskom", rekao je Vukčević.

Barašin je naveo da na sastanku u Dobrovniku prošle godine napravljena zajednička platforma i predloženo kako bi memorandum o saradnji trebalo da izgleda, ali da on, kao glavni tužilac BiH, štiti interese građana svoje zemlje i da ne može da potpiše nikakav sporazum koji bi išao na njihovu štetu.

"I jedna i druga strana mora u nečemu da popusti kako bi taj sporazum bio na obostrano zadovoljstvo. Mi se nesumljivo slažemo da onaj ko je činio ratne zločine mora da odgovara. Međutim, zbog našeg natezanja mnogi zločini mogu ostati neprocesuirani, a njihovi počinioci nekažnjeni. A kad je riječ o memorandumu, iza mene kao glavnog tužioca mora stati država, to jest moje ministarstvo pravde. Prethodno moraju biti potpisani bilateralni i multilateralni ugovori da bih mogao da postupam po zahtjevima Tužilaštva Srbije", rekao je Barašin.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE