• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpska dobila novo rukovodstvo

Predstavnici nove zakonodavne vlasti u RS, među kojima je i predsjednik Milorad Dodik, inaugurisani su na prvoj konstitutivnoj sjednici Skupštine RS.

 Srpska dobila novo rukovodstvo Izvor: MONDO

Na sjednici, koja se održava pod posebnim mjerama obezbjeđenja zbog velikog broja zvanica, poslanici Narodne skupštine RS izabrali su ponovo Igora Radojičića za predsjednika parlamenta.

Potpredsjednici Narodne skupštine RS u naredne četiri godine biće Snježana Božić iz Srpske demokratske stranke i Ramiz Salkić iz Stranke demokratske akcije.

Ova dva prijedloga klubova poslanika SDS-a i SDP BiH/SDA podržalo je 80 poslanika, dok su tri bila uzdržana, sa koliko je prethodno i Igor Radojičić opet izabran za predsjednika parlamenta RS.

Radojičić je predstavnik crnogorskog, Božićeva srpskog, a Salkić bošnjačkog naroda, tako da u rukovodstvu osmog saziva parlamenta Srpske neće biti predstavnika hrvatskog naroda, što je prvi put nakon ustavnih promjena o konstitutivnosti naroda u RS.

Polaganjem svečene zakletve pred poslanicima Narodne skupštine Milorad Dodik je zvanično preuzeo dužnost predsjednika RS.

Milorad Dodik je rekao da je njegov cilj jaka, stabilna, demokratska i prosperitetna Srpska, sa nadležnostima koje su joj verifikovane u Dejtonu i Parizu i suverenitetom koji je unijela u državnu zajednicu BiH.

"Povjerenje koje su mi građani RS ukazali na izborima, obavezuje. Tim prije što su pred nama godine velikih izazova, koji će tražiti iste takve odgovore. Želim da svi zajedno budemo garancija sigurnosti, trajnosti, neuništivosti i bezbjednosti RS", rekao je Dodik i istakao da je Republika Srpska suština njegovog političkog i životnog angažmana. Prema njegovim riječima, RS pripada svim njenim stanovnicima, bez obzira na nacionalnu, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost.

U novom sazivu parlamenta RS, vladajući Savez nezavisnih socijaldemokrata imaće 37 poslanika, Srpska demokratska stranka 18 poslanika, Partija demokratskog progresa sedam, Demokratski narodni savez šest, Socijalistička partija RS četiri, Demokratska partija i Socijaldemokratska partija BiH po tri poslanika, Narodna demokratska stranka i Stranka demokratske akcije po dva poslanika i Srpska radikalna stranka RS jednog poslanika.

Sjednici u Banjaluci prisustvuju predsjednik Srbije Boris Tadić, predsjednik i potpredsjednici RS Rajko Kuzmanović, Davor Čordaš i Adil Osmanović, predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i predsjedavajući Savjeta ministara Nikola Špirić.

Među gostima su i i prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Roderik Mur, šef Predstavništva RS u Izraelu Arije Livne, ambasadori desetina zemalja, među kojima Grčke Prokopijus Manzuranis, Rusije Aleksandar Bocan Harčenko, Srbije Grujica Spasović, Amerike Patrik Mun, Norveške Jan Bratu, Njemačke Joakim Šmit.

Tu su i episkop banjalučki Jefrem, predsjednik Jevrejske zajednice Banjaluka Jakov Danon, biskup banjalučki Franjo Komarica.

U skupštinskoj sali su predstavnici Centralne izborne komisije BiH, Ustavnog i Vrhovnog suda RS, Tužilaštva RS, Saveza opština i gradova RS.

Sjednici prisustvuju i predstavnici Srpske u zajedničkim organima BiH, ministri RS i predstavnici organizacija od posebnog značaja koje imaju pravo da prisustvuju plenarnim sjednicama parlamenta - Boračke organizacije RS, Privredne komore, Saveza sinidkata, Konfederacija sindikata, Udruženje penzionera RS .

Nakon izbora Mandatsko-imunitetske komisije pristupilo se verifikovanju mandata narodnih poslanika i polaganju svečane zakletve.

Na dnevnom redu konstitutivne sjednice parlamenta su izbor radnih tijela, pokretanje inicijative za izbor pet delegata iz RS u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i pokretanje inicijative za izbor 28 delegata u Vijeću naroda RS.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE