• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poništeno 106 diploma

U Republici Srpskoj (RS) prosvjetni inspektori prošle i ove godine naložili su srednjim školama poništavanje 106 diploma zbog utvrđenih nepravilnosti.

 Poništeno 106 diploma Izvor: MONDO

U devet mjeseci ove godine inspektori su provjerili 383 školske isprave, i osim 25 srednjoškolskih diploma, nepravilnosti su utvrdili i kod dva izdata svjedočanstva osnovnih škola, naloživši njihovo poništavanje.

Glavni republički prosvjetni inspektor Radmila Pejić rekla je za "Večernje novosti" da je i jednoj visokoškolskoj ustanovi u Srpskoj naloženo da poništi jednu diplomu, zato što nije izdata u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju RS.

"Međutim, u poređenju sa istim periodom prošle godine, smanjen je broj zahtjeva za provjeru zakonitosti školskih isprava, kao i broj naloga za poništavanje diploma", naglasila je Pejićeva i dodala da je prošle godine inspekcija izdala naloge za poništenje 81 srednjoškolske, četiri diplome fakulteta i dva svjedočanstva osnovnih škola.

Marija Đukić, sekretar Ministarstva prosvete i kulture RS, rekla je za "Novosti" da je ove i prošle godine Ministarstvu dostavljeno dvadesetak žalbi na rješenja o poništenju srednjoškolskih diploma republičkog prosvjetnog inspektora, te da je Ministarstvo usvojilo sve žalbe, odnosno poništilo rješenja inspektora.

Ministarstvo je utvrdilo da je riječ o onima koji su zakonito upisali srednju školu, da su polagali razliku predmeta za prvi, drugi i treći razred, kao i predmete za četvrti razred i maturski ispit.

"Kad je reč o visokoškolskim ustanovama u 2009. i 2010. godini uložene su tri žalbe na rješenja republičkog prosvjetnog inspektora, kojim su poništeni upis u peti semestar, položeni ispiti i uvjerenja o diplomiranju", istakla je Đukićeva i dodala da je Ministarstvo usvojilo dvije žalbe, poništilo rješenja inspektora i predmet vratilo prvostepenom organu na ponovni postupak.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE