• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik sjeo u predsjedničku fotelju

Rajko Kuzmanović predao dužnost novom predsjedniku RS i izrazio uvjerenje da će Milorad Dodik voditi Srpsku sa punom odgovornošću

 Dodik sjeo u predsjedničku fotelju Izvor: MONDO

Bivši predsjednik RS Rajko Kuzmanović rekao je, predajući dužnost Miloradu Dodiku, da je uvjeren da Dodik ima i snage i volje i znanja, i da će uspješno voditi Srpsku u narednom periodu.

"Iz onoga što je do sada radio na svim dužnostima jasno je da je Dodikovo osnovno opredjeljenje i osnovi uslov svega postojećeg RS i građani koji žive u njoj", rekao je Kuzmanović.

Predajom grba, zastave, himne i Ustava RS i potpisivanjem zajedničke svečane izjave, danas je u Banjaluci obavljena primopredaja dužnosti između Kuzmanovića i Dodika.

Kuzmanović je izrazio uvjerenje da će Dodik obavljati dužnost predsjednika u skladu s Ustavom i svojim ovlaštenjima.

On je ocijenio da je ovo prva primopredaja predsjedničkih dužnosti u istoriji RS koja se odvija na "civilizovan način" i dodao da to postaje ustavna tradicija koja govori o stabilnosti RS i njenom progresnom i trajnom putu.

Kuzmanović je dodao da je potpisivanjem svečane izjave "ostavljen dokument za istoriju".

"Sama izjava govori o našoj kulutri mira i kulturi upravljanja republikom", naglasio je Kuzmanović i dodao da je Dodiku predao simbole RS - grb i himnu, koje ima svaka državotvorna jedinica u svijetu.

On je naglasio da je ponosan na to što je prvi put od kada postoji RS ostvareno potpuno jedeinstvo zakonodavne i izvršne vlasti i institucije predsjednika RS, što je omogućilo da se vlast Srpske na organizovan način suprotstavi sim pokušajima nasrtanja na RS.

Kuzmanović je dodao da je na RS bilo mnogo pritisaka od međunarodne zajednice i visokog predstavnika, počev od razgovora o reformi policije i Ustava, ali da je tim napadima RS odoljela zahvaljujući jedinstvu.

Prema njegovim riječima, ogroman pritisak na RS bio je i od sarajevskog establišmenta, ali i od nekih nekorektnih opozicionih stanaka iz RS.

On je ocijenio da je postinuto mnogo u protekle četiri godine, jer je RS danas faktor bez kojeg se u BiH, Evropi ili bilo gdje ništa ne može riješiti, i da treba nastaviti raditi u tom pravcu.

Kuzmanović je istakao da je dužnost predsjednika RS obavljao u skladu s Ustavom, predstavljajući RS i izražavajući njeno jedinstvo na političkom, ustavno-pravnom i ekonomskom planu.

"Bio sam predsjednik svih građana", rekao je Kuzmanović.

Kuzmanović je napomenuo da je tokom njegovog mandata sjedište predjsednika RS posjetilo više od 200 međunarodnih zvaničnika.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE