• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Josipović ponovo dolazi u Banjaluku

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović posjetiće za dvadesetak dana Banjaluku, najavio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

 Josipović ponovo dolazi u Banjaluku Izvor: MONDO

Ivo Josipović boravio je 30. maja ove godine u radnoj posjeti Republici Srpskoj, a tom prilikom posjetio je i Banjaluku.

Čović je nakon razgovora sa Josipovićem u Mostaru, rekao novinarima da je sadašnji hrvatski predsjednik vrlo jasno promijenio odnose Hrvatske prema BiH, te da smatra da građani iz cijele BiH imaju dobro mišljenje o njemu.

Josipović je danas u Mostaru razgovarao sa predstavnicima HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, kao i sa predstavnicima svih ostalih hrvatskih stranaka, te Narodne stranke radom za boljitak i SDP-a BiH.

Hrvatski predsjednik se prethodnih dana, nakon izbora u BiH, sastao sa mnogim političarima iz BiH i tom prilikom naglašavao potrebu da se u BiH nađe formula za funkcionisanje zemlje koja će svim konstitutivnim narodima, ali i svakom građaninu BiH, osigurati ravnopravnost.

On je isticao da se dogovor mora postići između stranačkih lidera u BiH, a ne dolaziti spolja.

Ovo je Josipovićeva druga posjeta Mostaru od kada je u februaru preuzeo dužnost predsjednika od Stjepana Mesića koji za svog desetogodišnjeg mandata nikada nije posjetio Hercegovinu u kojoj većinski žive Hrvati.

Za Hrvatsku je bitno da se ostvari ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH, a kako će se to dogoditi - stvar je dogovora u BiH, izjavio je danas hrvatski predsjednik Ivo Josipović u Mostaru.

On je naglasio da je saradnja dvije države važna i da vjeruje da je ona u uzlaznoj fazi.

"Što se tiče ustavnih promjena, podržavam svako rješenje koje dovodi do ravnopravnosti Hrvata u BiH i druga dva naroda. Različite su opcije, različiti putevi mogu voditi do istog cilja. Na narodima ovdje je da izaberu put koji žele. Nisam taj koji bi trebao arbitrirati o tome'', rekao je Josipović novinarima.

Kada je riječ o prijedlog HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 da se u ustavnoj reformi formira treća federalna jedinica sa hrvatskom većinom, Josipović je rekao da ''prijedlog hrvatskih stranaka mora prvo imati podršku u BiH''.

''Danas sam čuo predstavnike nekoliko političkih opcija i različito su gledali na važna politička pitanja. Međutim, ono što je bitno jest to da su u glavnom pitanju, a to je ravnopravnost, bez obzira na različitu retoriku, na istom tragu'', rekao je Josipović.

Josipović je naveo da su ga predstavnici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 upoznali o tome šta su dogovorili i koji su im ciljevi.

"To je stvar ovdašnjih stranaka i ovdašnje političke scene i važna je činjenica za politički život u BiH, jer znamo da BiH čekaju ustavne promjene'', rekao je Josipović i dodao da se danas u Mostaru na radnom ručku sastao i sa predstavnicima svih hrvatskih stranaka, te predstavnicima SDP-a.

Josipović je podsjetio da se ranije u Hrvatskoj sastao i sa predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem i predsjednikom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom, te da će uskoro imati susret i sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom.

''To potvrđuje načelo da Hrvatska želi biti partner s BiH i svim strankama u BiH, jer smo mi najbliži susjedi. Pogledajte koliko imamo zajedničkih pitanja koje treba riješiti. Uvijek ističem da je ono što se dobro dešava u Hrvatskoj dobro i za BiH i obratno'', rekao je predsjednik Hrvatske.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE