• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbi nezadovoljni brojem identifikovanih

Prošle godine od 1.206 identifikovanih lica u BiH, samo 28 je Srba što dovoljno pokazuje da postoji problem u radu Instituta za traženje nestalih lica BiH.

 Srbi nezadovoljni brojem identifikovanih Izvor: MONDO

Ovo je rekao danas rukovodilac Operativnog tima za traženje nestalih RS Goran Krčmar.

On je dodao da je osnovni problem u procesu traženja nestalih u protekle tri godine nesaradnja Instituta sa institucijama RS.

"Prije početka rada Instituta prosjek identifikacije bio je oko 320 tijela godišnje, a sada nemamo ni deset tijela godišnje što govori gdje se stiglo i da se nešto mora promijeniti. Srpska još uvijek traži 1 747 nestalih lica", rekao je Krčmar na današnjem sastanku sa porodicama nestalih boraca i civila u Bijeljini.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih lica RS Nedeljko Mitrović rekao je da je ovo udruženje nezadovoljno brojem ekshumiranih i identifikovanih kao i time da još uvijek postoji 620 tijela u tri spomen kosturnice koje u posljednje vrijeme niko nije vozio na identifikaciju.

"U Institutu treba da se otvori proces reforme organizacione, kadrovske i finansijske i da se postave ljudi koji će imati prije svega dobru saradnju sa porodicama nestalih i sa institucijama RS i koji će pristupiti radu bez ikakve pristrasnosti", naveo je Mitrović.

Rukovodilac tima za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zložina i traženje nestalih lica RS Staša Košarac istakao je da politika institucija RS jeste da se dokaže zločin o stradanju srpskog naroda u BiH bez negiranja stradanja drugih naroda, ali da postoji dosta neistomišljenika, posebno ističući međunarodnu zajednicu.

"Međunarodna zajednica kontaminira ovaj proces dajući na važnosti samo žrtvama bošnjačkog naroda i to je nekorektno da dijeli žrtve po nacionalnoj osnovi", rekao je Košarac dodajući da će RS snagom argumentacije koju ima i dalje prezentovati javnosti i dijelu međunarodne zajednice o svim aspektima stradanja srpskog naroda.

Na području opštine Bijeljina još uvijek se 90 lica vode kao nestali, a načelnik opštine Bijeljina Mićo Mićić rekao je da opštinska administracija podržava porodice poginulih i nestalih boraca i civila u rješavanju njihovih problema kao i da im pomaže izdvajajući za ovakve kategorije stanovništva oko 1.700.000 KM na godišnjem nivou.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE