• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

File: BiH mora ubrzati reforme

Evropski komesar Štefan File izjavio je u Briselu da BiH mora ubrzati reforme i da je "bitno da Ustav BiH bude usklađen s međunarodnim standardima".

 File: BiH mora ubrzati reforme Izvor: MONDO

"Uporedo je neophodno pospješenje reformi i ispunjavanje uslova za okončanje djelovanja OHR-a. Mislim da smo u Sarajevu došli odmah posle izbora s pravim porukama, a to je da bilo kakav da bude program i koalicija na vlasti, mora imati za okosnicu evropske ciljeve", rekao je File juče u Evropskom parlamentu, na okruglom stolu "Zapadni Balkan u srcu Evrope".

On je na skupu koji je organizovala poslanička grupa Narodne partije koja okuplja stranke desnice, a na kojem su učestvovali neki politički prvaci i članovi vlada zemalja zapadnog Balkana, rekao da je potpuno saglasan da je u BiH važno preuzimanje odgovornosti domaćih nosilaca vlasti, uz pomoć i podršku EU.

File je rekao i da će početkom iduće sedmice predati srpskim vlastima u Beogradu Upitnik Evropske komisije o evropskim reformama u Srbiji, na osnovu kojeg će Evropska komisija donijeti ocjenu o spremnosti Srbije da dobije status kandidata za članstvo u Uniji - prenose beogradski mediji.

Evropski komesar je naglasio da je "za Srbiju, uz sprovođenje programa reformi u zemlji, značajan predusretljiv prilaz učešću Kosova u regionalnoj trgovini i saradnji".

"Mora biti osnažena i saradnja s EU misijom vladavine prava Euleks kad je riječ o sjeveru Kosova", rekao je File.

On je dodao da namjerava da "kroz nekoliko dana otputuje u Beograd i preda Upitnik o ključnim elementima za mišljenje koje Evropska komisija priprema o kandidaturi Srbije" za članstvo u EU, kako je zatražio Savjet ministara Unije.

File je saopštio da je u ocjenama koje je ovih dana Evropska komisija dala o spremnosti Crne Gore i Albanije da dobiju status kandidata za članstvo bio "uzet u obzir napredak koji je svaka od tih zemalja ostvarila".

"Ali u svakoj ocjeni je predočeno da se mora biti realističan oko onoga što još treba da se uradi. Saglasno našem stavu da se mora biti ubjedljiv, mi smo utvrdili tačne prioritete u datim ocjenama", rekao je File.

On kaže da bi EU, dajući svakoj zemlji jasne smjernice o tome šta se mora učiniti, htjela da bude ostvaren napredak u vezi sa ključnim prioritetima tokom "paketa proširivanja" u narednoj godini.

Prema njegovim riječima, na Kosovu ključni izazovi su i dalje vladavina zakona, rad javne uprave i pravosuđa. Sve se mora učiniti za slamanje korupcije, organizovanog kriminala i pranja novca.

"Dijalog i pomirenje između zajednica, kao i zaštita i integracija manjina zahtjevaju dodatnu brigu", dodao je File.

On je naveo da Evrpska komisija smatra da Hrvatska može okončati pregovore o članstvu s EU onda kad vlasti u Zagrebu budu ostvarile opipljive rezultate u ključnim reformama pravosuđa i osnovnih prava.

"Za BJR Makedoniju obostrano pregovorima postignuto rješenje za pitanje naziva je takođe bitno. Kad to bude sređeno, smatramo da će prelazak na početak pregovora o članstvu u EU biti jasan. A jasno je, smatram, da tu obje strane dijele odgovornost. U tom slučaju se nadam da nećemo morati da čekamo novi godišnji izvještaj da ponavljamo ove poruke", istakao je File.

On je naveo da su izazovi koji stoje pred zapadnobalkanskim zemljama na putu u članstvu, to da sprovedu političke, ekonomske i zakonske reforme.

"A EU mora ispuniti data obećanja, biti spremna da primi nove članice kad mjerila budu ispunjena. Samo ako obje strane budu stopostotno ubjedljive, moći ćemo da se izborima s izazovima", ocijenio je File.

Evropski komesar je naglasio da je ulazak zapadnobalkanskih zemalja u članstvo EU veoma važan jer znači stabilizaciju i mir u cijeloj Evropi, a doprinosi i ekonomskom boljitku i oporavku cijelog kontinenta od finansijsko-ekonomske krize.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE