• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH: nova rješenja u borbi sa ilegalnim oružjem

Autori mondo.ba Autori Bojana Ninković

Opšte je poznato da BiH ima problem sa ilegalim oružjem, pa je tako prema posljednjem izvještaju švajcarske organizacije "Small Arms Survey" (SAS) zauzela 13. mjesto u svijetu po količini oružja po broju stanovnika.

 oružje nelegano BiH  Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Kako stoji u ovom izvještaju, kada je  Evropa u pitanju, po količini oružja po stanovniku prednjače Srbija i Crna Gora sa 39,1 komadom na 100 stanovnika, a za njima slijedi Kipar sa 34, dok BiH ima 31,2 komada oružja na 100 stanovnika.

Upravo zbog svega navedenog, Savjet ministara BiH je, na prijedlog Ministarstva bezbjednosti BiH, donio odluku o formiranju radne grupe za uspostavu kontakt tačke/i za vatreno oružje u BiH.

Kako je navedeno u tekstu ove odluke, razlog njenog donošenja je to što širenje i nedozvoljena trgovina vatrenim oružjem i pripadajućom municijom predstavljaju stalnu prijetnju po unutrašnju sigurnost svake zemlje.

U skladu sa tim vlasti u regionu su se opredijelile da sačine Mapu puta za održivo rješenje za suzbijanje nedozvoljenog posjedovanja, zloupotrebe i trgovine malim i lakim oružjem/vatrenim oružjem i pripadajućom municijom na Zapadnom Balkanu, čiji je tekst usvojen na Londonskom samitu u Okviru Berlinskog procesa u julu mjesecu 2018. godine. Jedan od ciljeva pomenute Mape puta je i uspostava kontakt tačke za vatreno oružje“,istaknuto  je u tekstu.

 Cilj kontakt tačke je, kako je pojašnjeno,  razmjena već postojećih informacija o legalnom i nelegalnom oružju sa zemljama regije i državama članicama Evropske Unije te će se  u okviru kontakt tačke vršiti analiza rizika od upotrebe vatrenog oružja što će jačati saradnju i koordinaciju sa Europolom, EMPACT-om, Interpolom kao i pomoći bržoj integraciji BiH sa državama članicama EU.

„Takođe je u Analitičkom izvještaju Evropske Komisije prepoznata potreba uspostavljanja kontakt tačke za razmjenu podataka o legalnom i nelegalnom oružju te je Ministarstvo bezbjednosti BiH uz saradnju  sa drugim isntitucijama i agencijama uvelo ovaj cilj u nacrt Akcionog plana za realizaciju prioriteta iz Analitičkog izvještaja EK“, navedeno je u tekstu.

Dodali su da bi u rad kontakt tačke za vatreno oružje u BiH u budućem periodu trebalo bi biti uključeno više institucija sa svih nivoa vlasti koje bi kroz jednu ili dvije tačke vršile razmjenu i analizu podataka.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE