• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čistka u administraciji RS!

Najavljena čistka u administraciji RS napravila je pravu pometnju i paniku među zaposlenim radnicima državne uprave, piše "Press RS".

 Čistka u administraciji RS! Izvor: MONDO

Prema podacima Agencije za državnu upravu, u republičkim organima uprave radi oko 4.700 radnika, od čega je oko 3.800 državnih službenika koji su raspoređeni u 16 ministarstava, šest republičkih uprava i 26 upravnih organizacija.

Iako se za sada još niko ne usuđuje da govori o tome koliko će ljudi biti otpušteno, prema nekim nezvaničnim procjenama, biće ih između 10 i 20 odsto.

Pod posebnom lupom nove vlasti naći će se šezdesetak pomoćnika ministara u Vladi RS. To se naročito odnosi na Ministarstvo finansija gdje radi rekordnih 11 pomoćnika od kojih bi, prema nezvaničnim informacijama, bar polovina mogla da bude smijenjena. Promjena će sigurno biti i u ministarstvima pravde, poljoprivrede i industrije.

Sagovornici lista kažu da u vladajućoj stranci namjeravaju da iz državne službe počiste većinu kadra koji je u njoj zaposlen u periodu kada su na vlasti bili SDS i PDP, ali da će biti pročešljana i neka zapošljavanja koja su sprovodili ministri u odlazećoj Vladi RS.

Izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić kaže da će se svaki vladin službenik naći pod posebnom lupom i da će svi koji ne daju mnogo više od sto odsto svojih kapaciteta, biti ugroženi.

"Danas imamo mnoštvo pomoćnika ministara i drugih službenika u Vladi koji su na tim pozicijama iz nekih prošlih vremena, a utvrđeno je da ništa ne rade. Da ne govorimo o raznim rukovodiocima republičkih uprava, agencija i organizacija koji ništa ne rade, a dobijaju masne plate. Tačno je da će biti pročešljani svi, ali posebna pažnja će biti usmjerena na one na višim nivoima. Naravno, neće biti pošteđeni ni oni niži, poput vozača! Pa u Palati predsjednika postoji vozač koji tamo radi godinama, a nikad ga nema na poslu", kaže Vasić.

On tvrdi da će u okviru rezova u administraciji sa svih imenovanih funkcija biti uklonjeni nestranački ljudi, kao i kadar PDP-a koji je, kako kaže, u međuvremenu samo presvukao stranačke dresove.

Međutim, da promjene u administraciji neće proći bez otpora potvrđuje predsjednik Sindikata radnika uprave Tomislav Vrhovac. On za Press RS kaže da su ocjene kako u administraciji postoji višak radnika paušalne i neutemeljene.

"Svi koji su zaposleni u javnoj upravi našli su se na tim mjestima jer su to odobrili nadležni ministri, odnosno Vlada RS. Ne prihvatamo kvalifikaciju da su državni službenici nesposobni, jer od 2002. godine se svi oni ocjenjuju dva puta godišnje i ko dva puta zaredom dobije negativnu ocjenu, gubi pravo na radni odnos. Neće sve to baš tako lako ići i ne može se reći da smo zabrinuti ovim najavama. Mi već tri godine želimo da razgovaramo o reformama u javnoj upravi, ali nam se čini da vlast za to nije zainteresovana", kaže Vrhovac.

Analitičar Tanja Topić ocjenjuje da administracija u RS jeste glomazna i da je tome, između ostalog, doprinelo zapošljavanje velikog broja službenika po raznim kriterijumima u ranijem periodu.

"Vidljivo je da se priprema teren za neke promjene, ali pitanje je kako će sve to da bude izvedeno. Pretpostavljam da će vlast biti izuzetno pažljiva prilikom tih otpuštanja, jer ne smiju da rizikuju potencijalne tužbe. Vidjećemo kako će se sve to razvijati, ali sigurno je da od suštinske reforme neće biti ništa ako stari kadar bude samo zamijenjen novim, koji će se tu uhljebiti po stranačkoj liniji", kaže Topićeva.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE