• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Udružili se SDA i SDP

Sulejman Tihić i Zlatko Lagumdžija dogovorili su danas formiranje koalicionog bloka SDA i SDP na nivou BiH.

 Udružili se SDA i SDP Izvor: MONDO

Modaliteti saradnje biće usaglašeni u naredne tri nedjelje, javlja izvještač Srne.

Nakon razgovora o formiranju vlasti, koji je održan danas u Sarajevu, Tihić i Lagumdžija su izjavili novinarima da je u BiH potrebno napraviti širu koaliciju koja će imati parlamentarnu većinu za provođenje ustavne reforme.

"To ne treba da bude dogovor na nacionalnom nivou, nego treba da bude koalicija koja će osigurati ubrzan evropski i Nato put BiH", rekao je Tihić.

On je potvrdio da će SDA podržati prijedlog SDP-a za imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara, jer je SDP stranka koja je osvojila najveći broj glasova na oktobarskim izborima u BiH.

"Mi želimo da u procesu formiranja vlasti na nivou BiH vidimo opredjeljenost za ustavne reforme i ukoliko bude te mogućnosti, onda da formiramo veliku koaliciju, veliku parlamentarnu većinu koja bi to mogla i da provede",
rekao je Tihić nakon razgovora sa delegacijom SDP-a o formiranju vlasti na svim nivoima.

Tihić je rekao da su danas započeti razgovori o budućoj saradnji ove dvije stranke, te da su formirani timovi koji će raditi na izradi programske osnove za rad budućih vlada na svim nivoima vlasti u BiH.

"Dogovorili smo se da razgovaramo o uspostavljanju parlamentarne većine od kantonalnih, entitetskih do državnog nivoa i razmijenili smo mišljenjao opštoj političkoj situaciji u BiH, mogućim partnerima u vlasti, mogućim parlamentarnim većinama", rekao je Tihić.

Lagumdžija je rekao da bi velika koalicija na nivou BiH trebalo da nastavi prvi paket ustavnih reformi koje će mogućiti brži put BiH ka EU i NATO-u, te hvatanju u koštac sa ekonomskim i socijalnim problemima sa kojima se zemlja suočava.

"Velika koalicija za veliki posao je nešto od čega moramo krenuti, ali to ne znači da smo spremni da pravimo veliku koaliciju u kojoj se ne bi jasno definisalo koje su nam obaveze", istakao je Lagumdžija, dodavši da će pokušati da u narednih par sedmica ove dvije stranke naprave sporazum sa onim snagama koje imaju ustavni kapacitet u parlamentu BiH, te da definišu obaveze koje će značiti da će se to i ispuniti.

Prema njegovim riječima, SDP i SDA su postigle saglasnost da je potrebno napraviti političke snaga u BiH koje su spremne da budu dio jednog saveza nove vlasti - cjelovite konzistentne vladajuće strukture u BiH, entitetima
i kantonima, koja bi bila svojevrstan evropski blok.

Lagumdžija je istakao da je teritorijalna reorganizacija BiH, koja bi identifikovala tri etničke teritorije, nešto što je za SDP neprihvatljivo.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE