• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Program za zbrinjavanje otpuštenih pripadnika OS

U Sarajevu predstavljen program "NATO Perspektiva" čiji je cilj zbrinjavanje oko 3.000 otpuštenih pripadnika Oružanih snaga BiH

 Program za zbrinjavanje otpuštenih pripadnika OS Izvor: MONDO

U Sarajevu je danas predstavljen program "NATO Perspektiva", vrijedan pet miliona evra, čiji je cilj zbrinjavanje oko 3.000 otpuštenih pripadnika Oružanih snaga BiH koji su ostali bez posla jer prelaze ograničenje od 35 godina starosti za aktivnu službu.

Program su predstavili zamjenik ministra odbrane BiH Marina Pendeš, sekretar Ministarstva odbrane Norveške Rodžer Ingebrigtsen i ambasadori SAD i Norveške u BiH Patrik Mun i Jan Bratu.

Pendeševa je izrazila zadovoljstvo jer se uz podršku NATO partnerskih zemalja SAD, Norveške, Švedske, Slovenije, Luksemburga obezbjeđena sredstva za ovaj, kako ga je nazvala, NATO 2 Trast fond, koji ima za cilj podršku u socijalnoj i ekonomskoj reintegraciji oko 3 000 otpuštenog osoblja Oružanih snaga BiH.

Ona je istakla da ovaj program omogućava otpuštenim pripadnicima Oružanih snaga reintegraciju pokretanjem sopstvenog biznisa u iznosu od 3.000 KM ili prekvalifikaciju u zanimanja koja su tražena na tržištu rada u BiH.

"Može se reći da pojedinačno 3.000 KM nije velika suma, ali je sasvim dovoljno ako se želi ostvariti novi početak", izjavio je predstavnik IOM-a u BiH Roko Džanluka, koji je i implementator projekta.

On je napomenuo da se program zasniva na individualnom pristupu koji procjenjuje individualne potrebe, kapacitete i očekivanja kod otpuštenih lica i njihovih porodica te da to obezbjeđuje efikasnost troškova na reintergaciji bivšeg osoblja.

Ambasador Mun je izrazio zadovoljstvo što je integracija BiH u NATO i EU strateško opredjeljenje vlasti, te naglasio da u tom pogledu mogu računati na podršku SAD.

Ingerbrigtsen je rekao da je reforma odrbane u BiH vrlo uspješna i istakao da njegova zemlja podržava nastojanja BiH da uđe u NATO-u jer je riječ o zemlji koja je, kao je rekao, ključ mira i stabilnosti kako Balkana tako i Evrope.

"Pokretanje projekta `Perspektiva` je veliki događaj za BiH. Morate znati da u okviru NATO-a BiH ima 27 zemalja prijatelja koji su spremni pružati podršku u ovakvim programima", rekao je ambasador Bratu.

Ambasador Turske u BiH Vefahan Odžak je na kraju prezentacije programa "NATO Perspektiva" istakao da je Vlada njegove zemlje sprema donirati 200.000 evra za ovaj program.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE