• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Logoraši masovno povlače tužbe protiv RS

U Ministarstvo finansija RS u posljednjih 20 dana stiglo je 348 rješenja o povlačenju tužbi ratnih zarobljenika protiv RS.

 Logoraši masovno povlače tužbe protiv RS Izvor: MONDO

Kako piše "Fokus", Ministarstvo finansija RS svakodnevno dobiju oko 40 rješenja o povlačenju tužbi.

Nadležni ukazuju na apsurd da su logoraši iz oba entiteta, koji su bili zarobljenici Vojske RS i Armije BiH, u oba slučaju tužili Srpsku.

List navodi da Ministarstvo finansija RS mjesecima ukazuje da ovakve tužbe nemaju pravno utemeljenje, s obzirom na to da su odštetni zahtjevi zakasnjeli, ali i zbog toga što sudovi ne mogu donositi presude na štetu RS u slučajevima kada logoraši iz ova entiteta traže odštetne zahtjeve. Od tužbi prvenstveno odustaju zarobljenici iz FBiH, odnosno pripadnici Armije BiH, koje je zarobila VRS.

"Rokovi su počeli teći najkasnije od juna 1996. godine, kada je parlament RS ukinuo ratno stanje. Tužbe su podnesene poslije juna 2001. godine, tačnije većina je podnesena 2007. godine ili kasnije, pa je logično da je potraživanje zastarjelo", navodi se u odgovoru Ministarstva finansija RS koji je povodom tužbenih zahtjeva ranije dostavljen Pravobranilaštvu RS.

Branislav Dukić, predsjednik Saveza logoraša RS, rekao je da su tužbe protiv RS u velikom broju slučajeva podnosili lažni logoraši i zarobljenici.

"Pojavili su se oni koji žele tužiti RS, ali ničim ne mogu dokazati gdje je bio i u kojem to logoru. Savez logoraša RS, koji za svoje logoraše ima potvrde Međunarodnog komiteta Crvenog krsta ili nadležnih komsija za razmjene, podnio je, na osnovu tih potvrda, 536 tužbi za isto toliko logora u FBiH. Recimo, hoćemo da dokažemo da je kasarna `Viktor Bubanj`, kroz koju je prošlo pet hiljada logoraša, bila logor za Srbe. Uzeli smo za svaki predmet po jednog logoraša, jer bi sve drugo bilo vrlo skupo", rekao je Dukić.

On je objasnio da će, kada sudovi potvrde da su to bili logori, dostaviti spisak svih ljudi koji su prošli kroz logore, s imenom i prezimenom i neophodnom dokumentacijom.

"Imamo 11 advokata koje nam je Advokatska komora RS dala, procesi teku, iako nemamo još nijednu dobijenu presudu. Rađena su razna vještačenja, iako, naravno, postoji politika i opstrukcija u FBiH", naveo je Dukić.

Slobodan Radulj, glavni pravobranilac RS, potvrdio je da je Pravobranilaštvo od nadležnih sudova obaviješteno da znatan dio zarobljenika povlači tužbe protiv RS tako što su tužioci obavijestili sudove da se tužbe povlače.

"Gotovo svakodnevno pristiže desetine zahtjeva za povlačenje odštetnih zahtjeva. Nije objašnjeno zašto se to radi, ne bih želio nagađati, ali pretpostavljam da je riječ o tome da su shvatili da su zakasnili. Da bi neki predmet bio procesuiran moraju se platiti sudski troškovi, pa vjerovatno postoji kalkulacija i na toj liniji", naveo je Radulj.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE