• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Međunarodni dan muškaraca

U svijetu se obilježava Međunarodni dan muškaraca. RS u kampanji "Bijela vrpca".

 Međunarodni dan muškaraca Izvor: MONDO

Džender centar Vlade RS čestita Međunarodni dan muškaraca  i ove godine u periodu od 25.novembra do 10. decembra provodi kampanju "Bijela vrpca – Muškarci u borbi protiv nasilja nasilja nad ženama“.

Kampanja "Bijela vrpca“ je namijenjena isključivo muškarcima i predstavlja najveći javni pokazatelj da su muškarci spremni da okončaju nasilje nad ženama.  Nošenjem bijele vrpce, muškarci se obavezuju da nikada ne počine, opravdaju ili prećute nasilje nad ženama i djevojčicama. Nošenje bijele vrpce je poruka da i muškarci žele da žive u budućnosti koja neće poznavati nasilje nad ženama.

Cilj obilježavanja Međunarodnog dana muškaraca je unapređenje zdravlja muškaraca, mladića i dječaka, unapređenje mira, sigurnosti i kvaliteta života, harmonizacija odnosa među polovima, promocija rodne ravnopravnosti, te naglašavanje pozitivne uloge muškaraca u društvu. To je prilika da se ukaže na položaj muškaraca i dječaka u modernom društvu koje i dalje od njih očekuje da budu samo hranioci i zaštitnici svojih porodica, namećući im stereotipne i tradicionalne uloge. Takođe ovaj dan se obilježava u cilju promovisanja pozitivnih primjera uloge muškaraca u društvu, te njihovih dostignuća i doprinosa zajednici, porodici, braku i brizi oko djece.

Na ovaj dan pozitivnu ulogu muškaraca promovišu slavni muškarci iz svijeta medija, kulture i sporta koji apeluju na bolje zdravstvene i socijalne usluge, bolje radne uslove i zaštitu na radu, na unapređenje obrazovanja i profesionalnog razvoja i dostojanstven život.

"Uloga muškaraca kao saveznika i partnera je veoma značajna i u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama. S tim u vezi Gender centar Vlade Republike Srpske i ove godine u periodu od 25.11-10.12. provodi kampanju „Bijela vrpca – Muškarci u borbi protiv nasilja nasilja nad ženama“ u okviru kontinuirane kampanje „Porodica bez nasilja“,  navodi se u saopštenju Džender Centra.

Obilježavanje ovog dana počelo je 1999. godine u državi Trinidad i Tobago, a danas ga obilježavaju i u Australiji, SAD-u, Kanadi, Aziji, Evropi, Africi, Indiji i na nivou Ujedinjenih nacija. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE