• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pola plate za zimsku opremu

Da bi spremili svoje vozilo za zimske uslove bh. građani iz ionako skromnih kućnih budžeta moraju izdvojiti više od polovine prosječne plate u BiH.

 Pola plate za zimsku opremu Izvor: MONDO

Naime, svakog vozača nabavka četiri pneumatika, lanaca za snijeg, te antifriza košta oko 500 KM, što znači da se svaki vlasnik automobila mora odreći više od polovine prosječne plate u BiH, a koja inače iznosi 800 maraka, pišu "Nezavisne novine" u izdanju za subotu.

Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja Banjaluka, kazao je da u prosjeku svaki vozač u BiH za obaveznu opremu u zimskim uslovima treba da izdvoji oko 500 KM, u zavisnosti od profila pneumatika.

"Dakle, prosječna cijena pneumatika za sva četiri točka je oko 400 maraka, zatim lanci za snijeg koštaju od 30 do 70 KM, dok je za teretna vozila obavezno i posjedovanje lopate i vreće s pijeskom", kazao je Jaćimović.

On je još naveo da je za dodatnu pripremu vozila za zimske uslove potrebno promijeniti brisače, nabaviti tečnost za odmrzavanje stakala, izvršiti promjenu ulja i ostalo.

Nikola Manojlović, generalni sekretar AMS RS, podsjetio je da u periodu od 15. novembra ove do 15. aprila sljedeće godine, bez obzira na vremenske uslove, sva motorna vozila u BiH moraju imati odgovarajuću zimsku opremu i moraju je koristiti u uslovima kada je snijeg na putu ili kada pada kiša koja se ledi na kolovozu.

"Pod zimskom opremom za putnička i ostala motorna vozila čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3,5 tona i nemaju više od osam sjedišta, smatraju se zimski pneumatici na sva četiri točka, obilježeni oznakama MS, M+S ili M&S i stilizovanim znakom snježne pahuljice na obrisu planine sa tri vrha, čija dubina gazećeg sloja iznosi najmanje četiri milimetra", kazao je Manojlović.

On je podsjetio i na drugu opciju koja obuhvata gume s ljetnim profilom, čija dubina gazećeg sloja iznosi minimalno četiri milimetra i u priboru odgovaraće lance koji treba da budu postavljeni na pogonske točkove u slučaju zimskih uslova.

Manojlović je naglasio da lanci za snijeg nisu zamjena za zimske gume, već predstavljaju koristan dodatak i koriste se isključivo za vožnju po snijegu.

Prema njegovim riječima, kazna za neposjedovanje zimske opreme u BiH iznosi 40 maraka.

U banjalučkim preduzećima koja se bave prodajom zimskih guma rekli su da građani intenzivno kupuju zimske gume, kao i drugu neophodnu opremu za zimu.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE