• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Džombić najavio reformu sistema PIO

Mandatar za sastav nove Vlade RS Aleksandar Džombić obećao penzionerima da će njen prvi posao nove biti reforma sistema PIO.

 Džombić najavio reformu sistema PIO Izvor: MONDO

Džombić je poslije sastanka sa predstavnicima Udruženja penzionera RS u petak izjavio je da je reforma sistema penzijsko-invalidskog osiguranja prva reforma kojoj će se pristupiti u narednom periodu, jer sadašnji sistem nije održiv.

On je rekao da će u toj reformi biti odvojeni penzioneri koji su sa punim radnim stažom otišli u penziju, odnosno njima bi trebalo poboljšati status i obezbijediti određena povećanja.

Džombić je istakao da je od predstavnikaa Udruženja penzionera RS dobijena i podrška za reformu javne uprave, koja će takođe uslijediti.

"Bez podrške Udruženja penzionera RS neće se raditi ni ekonomska politika ni zakonska rješenja koja budu proistekla iz reforme sistema PIO", istakao je Džombić.

Mandatar za sastav nove vlade RS ponovio je da je socijalistima ponuđeno Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite, ali da će, najvjerovatnije, to ministarstvo ostati SNSD-u.

Predsjednik Udruženja penzionera Rade Rakulj pozdravio je reformu sistema PIO prema usvojenoj strategiji i dodao da su penzioneri tražili da se ta reforma provodi zajedno sa reformom javnog sektora.

Prema njegovim rječima, u RS su "prebukirane" javne ustanove i sredstva koja bi bila dobijena uštedom u tom sektoru trebalo bi preusmjeriti u javne radove.

Rakulj je rekao da su Džombića upoznali o standardu penzionera, koji je ispod mogućnostio RS, i da su zatražili da jedan od njegovih prvih zadataka kada bude na čelu vlade bude usklađivanje rasta penzija sa rastom plata.

On smatra da Ministasrtvo rada i boračko-invalidske treba efikasnije da radi, naročito po pitanju sticanja prava na penziju i reviziji tih prava.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE