• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Orić traži penziju od Srbije!

Komadant Armije BiH u Srebrenici i nekadašnji specijalni pripadnik MUP Srbije, Naser Orić smatra da ima puno pravo da traži penziju od Srbije.

 Orić traži penziju od Srbije! Izvor: MONDO

On tvrdi da je tu penziju pošteno zaradio i navodi da je u Beogradu angažovao advokata da bi regulisao to pitanje.

"Obezbjeđivao sam razne visoke dužnosnike srbijanske politike, pa i Slobodana Miloševića na Gazimestanu. Išao sam gdje god su me starešine rasporedile, uključujući tu i izvlačenje rudara iz rudnika u Kosovskoj Mitrovici. Dakle, moja penzija u Srbiji je pošteno zarađena. Nakon što sam se vratio iz Haga, u nekoliko navrata bio sam u Beogradu, gdje sam obišao neke prijatelje, ali i našao advokata koji će regulisati moja prava iz penzijskog osiguranja", rekao je Orić sarajevskim medijima.

Orić, koji je trenutno penzioner Armije BiH, kazao je da će „kada dođe vrijeme da prima penziju po osnovu radnog staža u Srbiji svaki evro od toga dati djeci poginulih ratnih drugova u Srebrenici".

Naser Orić je 1988. godine završio šestomesečni kurs za policajce u Zemunu, a pripravnički staž je odslužio na Savskom vencu u Beogradu. Kao pripadnik policijske jedinice za specijalne zadatke, pohađao je kurseve još dve godine, da bi 1990. bio poslat na Kosovo kao pripadnik policijske jedinice za specijalne zadatke MUP-a Srbije. Po povratku u Beograd bio je tjelohranitelj Slobodana Miloševića.

U Fondu PIO kažu da će Oriću, kao i svakom drugom korisniku, penzija biti isplaćivana kada podnese zahtjev.

"Ne postoji nikakva zakonska mogućnost da se nekome oduzme penzija. Uopšte nije bitno šta je neko poslije radio, za šta je optužen ili osuđen, pravo na penziju ne može mu se ukinuti", rečeno je u Fondu PIO, prenosi beogradski "Press".

Od februara, na osnovu rada u Srbiji, srpsku penziju dobija i bivši predsjednik Predsedništva SFRJ Stjepan Mesić. Prema njegovim riječima, svakog mjeseca na njegov račun stiže po 50 evra iz Beograda, a prva isplata je bila veća, jer se nagomilalo nekoliko neisplaćenih penzija.

Srbija sa ukupno 25 zemalja ima konvencije o isplati penzija. U državama bivše SFRJ ima 24.000 osoba koje primaju srpske penzije. Na ove penzije svakog mjeseca Srbija potroši 316 miliona dinara.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE